ΚΟΣΜΟΣ

Π. Μοσκοβισί: Η ΕΕ θα εντείνει την μάχη κατά της φοροαποφυγής

Π. Μοσκοβισί: Η ΕΕ θα εντείνει την μάχη κατά της φοροαποφυγής
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Κλιμάκωση της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της αποφυγής εταιρικής φορολογίας με την παρουσίαση προτάσεων για κοινή φορολογική βάση των πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, προανήγγειλε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, η Κομισιόν θα προτείνει τις επόμενες εβδομάδες ένα ενιαίο σύστημα έκπτωσης φόρων και στις 29 κράτη-μέλη. Τα κράτη θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να καθορίσουν τους φορολογικούς συντελεστές.

«Θα ξεκινήσω και πάλι αυτό το εξάμηνο ένα σχέδιο για την Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιριών (CCCTB-Common Consolidated Corporate Tax Base)», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Μπρατισλάβα.

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, η πρόταση για την CCCTB βρίσκεται στην ατζέντα της Κομισιόν για τη συνεδρίαση της 9ης Νοεμβρίου.

Τις ερχόμενες ημέρες η Κομισιόν θα παρουσιάσει στα κράτη-μέλη έναν «πίνακα βαθμολογίας» για τα φορολογικά καθεστώτα ξένων χωρών με στόχο να καταρτιστεί μια ευρωπαϊκή μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων που ίσως να υπόκεινται σε κυρώσεις, διαμήνυσε ακόμα ο Μοσκοβισί.

Η αρχική απόπειρα της Κομισιόν το 2011 να συστήσει την CCCTB απέτυχε καθώς τα κράτη-μέλη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στην πρόταση, για την οποία χρειάζεται ομόφωνη συναίνεση.

«Η πολιτική του περιορισμού της υπερβολικής χρήσης των διαφορετικών φορολογικών ρυθμίσεων είναι μια κοινή πολιτική, για την οποία εμείς στην Ευρώπη πιέζουμε ενεργά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, κάποιες μικρότερες χώρες παραμένουν απρόθυμες στις αλλαγές.

«Υπήρξε μια πρόταση για μια κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση πριν από μερικά χρόνια και έτυχε πολύ μικρής αποδοχής από τα μέλη», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν πριν από τη συνεδρίαση. «Ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε ότι αποσύρει το έγγραφο, αλλά ότι θα επανερχόταν με ένα νέο με βάση τα σημεία όπου φαίνεται να υπάρχει συναίνεση. Αναμένουμε το έγγραφο αυτό», πρόσθεσε ο Νούναν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ