ΚΟΣΜΟΣ

Με βραχιολάκι αναγνώρισης οι πιστοί στη Μέκκα

Με βραχιολάκι αναγνώρισης οι πιστοί στη Μέκκα
REUTERS/Ahmed Jadallah

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας άρχισαν να προμηθεύουν τους πιστούς, που προσέρχονται για το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα με ένα βραχιόλι αναγνώρισης.

Μολονότι το μέτρο αυτό δεν εφαρμόζεται ακόμη συστηματικά, είναι καθησυχαστικό για πολλούς από τους προσκυνητές που προσέρχονται στη Μέκκα φέτος, έναν χρόνο μετά το τραγικό ποδοπάτημα που προκάλεσε τον θάνατο περίπου 2.300 πιστών.

Το Ριάντ βεβαιώνει ότι βελτίωσε τη διοργάνωση και ενίσχυσε την ασφάλεια του ετήσιου αυτού προσκυνήματος των μουσουλμάνων στη Μέκκα, το οποίο αρχίζει το Σάββατο και αναμένεται να προσελκύσει δύο εκατομμύρια πιστούς.

Το πλαστικοποιημένο χάρτινο βραχιόλι αναγνώρισης, το οποίο φέρει έναν γραμμικό κώδικα (barcode) που μπορεί να σαρωθεί από smartphone, περιέχει σημαντικά αναγνωριστικά στοιχεία, όπως το όνομα, την εθνικότητα, τη διεύθυνση του καταλύματος στη Μέκκα και έναν αριθμό επικοινωνίας με το γκρουπ με το οποίο έχει έρθει εκεί. Επιπλέον, έχει όλες τις πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί κατά την έκδοση της βίζας του, διευκρίνισε στο AFP ο Ίσα Ράουας, αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το χατζ.

"Ο στόχος μας είναι να προμηθεύσουμε όλους τους προσκυνητές που έρχονται από το εξωτερικό, δηλαδή περισσότερους από 1,4 εκατομμύριο πιστούς", συνέχισε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον αριθμό των βραχιολιών που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής.

Για τον 61χρονο Παλαιστίνιο οικοδόμο Ναμπίλ Μέλχεμ από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη το βραχιολάκι αυτό, πράσινου χρώματος για τους πιστούς που προέρχονται από αραβικές χώρες, είναι "σαν ένα διαβατήριο".

"Αν χαθείς, αν πεθάνεις, αν αρρωστήσεις και δεν μπορείς να μιλήσεις, μπορούν να επικοινωνήσουν με το πρακτορείο που μας έφερε εδώ χάρη σε αυτό το βραχιόλι", δήλωσε στο ο ίδιος στο Γαλλικό πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Σεπτεμβρίου του 2015 κατά το προηγούμενο προσκύνημα στη Μέκκα, ένα τεράστιο ποδοπάτημα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.297 πιστούς, πολλοί από τους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ