ΚΟΣΜΟΣ

Ένας πορσελάνινος Μίκι Μάους έζησε το Άουσβιτς

Ένας πορσελάνινος Μίκι Μάους έζησε το Άουσβιτς
The Auschwitz Museum

Μια πορσελάνινη φιγούρα του Μίκι Μάους, που ανήκε πιθανότατα σε κάποιο παιδί το οποίο είχε σταλεί στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, ήρθε ξανά στο φως μετά από 70 χρόνια.

"Είναι ένα αντικείμενο που προκαλεί θλίψη γιατί μας θυμίζει ένα παιδί που αναμφίβολα έχασε τη ζωή στους θαλάμους αερίων. Βρέθηκε μετά τον πόλεμο στις όχθες του ποταμού Βιστούλα, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το στρατόπεδο, από τους ενοίκους ενός αγροκτήματος που την φύλαξαν μαζί με άλλα μικροαντικείμενα και μας τα παρέδωσαν πρόσφατα" εξήγησε η Ανιέσκα Μολέντα, η πρόεδρος του Ιδρύματος Δευτερευόντων Τόπων Μνήμης (FMPM).

Το FMPM ιδρύθηκε το 2013 από ιδιώτες συλλέκτες που ενδιαφέρονται για την τοπική ιστορία. Στόχος του είναι να συγκεντρώνει αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία του στρατοπέδου από τους χώρους όπου βρίσκονταν τα παραρτήματά του.

Η οργάνωση συνεργάζεται με το Μουσείο Άουσβιτς και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πολλές χιλιάδες αντικείμενα που είχαν στην κατοχή τους ιδιώτες.

"Δεν γνωρίζουμε τίποτα και πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ σε ποιον ανήκε ο Μίκι", πρόσθεσε η Μολέντα.

"Ξέρουμε μόνο ότι το κουκλάκι κατασκευάστηκε στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930, χωρίς την άδεια της Disney. Συγκεκριμένα, κυκλοφορούσε στη γερμανική αγορά μεταξύ 1929-32 όταν γίνονταν εξαγωγές στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες", διευκρίνισε.

"Ο άνθρωπος που μας τον παρέδωσε ζήτησε να μείνει ανώνυμος. Μας αφηγήθηκε ότι ο παππούς του, ενώ δούλευε στα χωράφια μετά τον πόλεμο, ξέθαψε το κουκλάκι μαζί με κάποια νομίσματα και μερικά μικρά πινέλα. Τα πήρε και τα φύλαξε στη σοφίτα του σπιτιού του", είπε η Μολέντα.

Περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου ανάμεσα τους 232.000 παιδιά. Το μαρτύριο τελείωσε τον Ιανουάριο του 1945 όταν ο Κόκκινος στρατός απελευθέρωσε το στρατόπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ