«Δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά ούτε και σε ειρήνη», δηλώνει ο Σουηδός πρωθυπουργός
O πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.
AP PhotoΟ πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του «δεν βρίσκεται σε πόλεμο», αλλά ούτε και σε ειρήνη, αναφερόμενος στις υβριδικές επιθέσεις και έναν πόλεμο «δια αντιπροσώπων» στο έδαφός της.
«Η Σουηδία δεν είναι σε πόλεμο, αλλά ούτε και σε ειρήνη. Η πραγματική ειρήνη σημαίνει ελευθερία και απουσία σοβαρών συγκρούσεων μεταξύ των χωρών», δήλωσε στο ετήσιο Φόρουμ για την Άμυνα που διεξάγεται στο Σάλεν.
«Εμείς και οι γείτονές μας δεχόμαστε υβριδικές επιθέσεις που δεν γίνονται με πυραύλους ή με στρατιώτες αλλά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με χρήματα, με παραπληροφόρηση, με απειλές δολιοφθοράς», συνέχισε. «Αυτή η κατάσταση και το γεγονός ότι παράξενα πράγματα εξακολουθούν να συμβαίνουν στη Βαλτική Θάλασσα μας οδηγούν στη σκέψη ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εχθρικές προθέσεις», πρόσθεσε.
Πολλά υποθαλάσσια καλώδια, τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, υπέστησαν βλάβη τους τελευταίους μήνες στη Βαλτική. Πολιτικοί και εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η καταστροφή των καλωδίων εντάσσεται στον «υβριδικό πόλεμο» που διεξάγει η Μόσχα εναντίον των δυτικών χωρών.
Ο Κρίστερσον δεν κατηγόρησε ευθέως καμία χώρα στην ομιλία του. Μιλώντας ωστόσο γενικότερα για τις υβριδικές επιθέσεις στην περιοχή, είπε: «Η ρωσική απειλή ενδέχεται να είναι μακροπρόθεσμη. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε για την άμυνά μας». Πρόσθεσε ότι η σουηδική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με «μεγάλη σοβαρότητα» την κατάσταση καθώς θεωρεί ότι η χώρα ζει «στην εποχή των πολέμων δια πληρεξουσίων».
«Το Ιράν καταφεύγει σε βίαιες, οργανωμένες συμμορίες εγκληματιών στη Σουηδία για να πραγματοποιεί επιθέσεις στη χώρα μας», υποστήριξε.
Στα τέλη Μαΐου, η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών Säpo κατηγόρησε το Ιράν ότι στρατολογεί μέλη σουηδικών συμμοριών, μεταξύ των οποίων και ανηλίκους, για να διαπράττουν «βίαιες ενέργειες» εναντίον των ισραηλινών συμφερόντων και άλλων στόχων στη Σουηδία. Η Τεχεράνη διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Σουηδία απαντά στο Βέλγιο: «Τα έλατα τρώγονται, υπό τις κατάλληλες συνθήκες»
Σουηδός ράπερ δολοφονήθηκε σε υπόγειο πάρκινγκ: Σοκαριστικό βίντεο από τους πυροβολισμούς
Τηλεφώνημα για βόμβα στην Ευελπίδων - Εκκενώνονται τα δικαστήρια
10:06
Μαρία Τζελέπη: Πώς το Zero Waste HORECA επιβραβεύει τις επιχειρήσεις που επενδύουν στη βιωσιμότητα
10:00
Το πρώτο «παθητικό» σχολείο της χώρας στα Τρίκαλα - Tι είναι και πώς διατηρεί σταθερή θερμοκρασία
09:57
Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ: Η μαραθώνια ομιλία Τραμπ: Τα μηνύματα, οι στοχεύσεις και όσα... δεν είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
09:55