ΚΟΣΜΟΣ

Στάινμαγερ: Η Τουρκία δείχνει έτοιμη να ξαναρχίσει τον διάλογο με το Βερολίνο

Στάινμαγερ: Η Τουρκία δείχνει έτοιμη να ξαναρχίσει τον διάλογο με το Βερολίνο
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ μιλά κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), που πραγματοποιήθηκε στο Πότσδαμ, την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Stefanie Loos

Ως ένδειξη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τον διάλογο με το Βερολίνο θεωρεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ (Frank-Walter Steinmeier) την απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν στις αρχές Οκτωβρίου την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ όπου σταθμεύουν γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο Στάινμαγερ υπογράμμισε ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης. Τόνισε, επίσης, ότι η Άγκυρα μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίλυση πολλών κρίσεων στη Μέση Ανατολή.

Την Πέμπτη, η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους 250 Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Είχε απαγορεύσει αυτήν την επίσκεψη με αφορμή την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου στις αρχές Αυγούστου που αναγνώριζε τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Όπως είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας:

Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό το θέμα φαίνεται ότι λύθηκε. Όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και η γερμανική παρουσία στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ αποτελεί μέρος της γερμανικής συμβολής στον αγώνα αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ