ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

ΗΠΑ: Η Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
Wikipedia

Νομοσχέδιο που επιτρέπει σε συγγενείς των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου να μηνύσουν τη Σαουδική Αραβία, ή οποιοδήποτε άλλο κράτος πιστεύουν ότι συνέργησε στα χτυπήματα, υπερψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας τη σκηνή για μία μεγάλη μάχη με τον Λευκό Οίκο.

Η Γερουσία έχει ήδη υπερψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο τον Μάιο, κάτι που σημαίνει ότι τώρα το κείμενο χρειάζεται μόνο την υπογραφή του Μπαράκ Ομπάμα για να γίνει και επίσημα νόμος.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έχει καταστήσει σαφές ότι ο πρόεδρος δεν προτίθεται να επικυρώσει το νομοσχέδιο και θα ασκήσει βέτο, καθότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να πλήξει βαθύτατα τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία -έναν από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Με δεδομένο ότι τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε χωρίς αρνητική ψήφο – έστω και δια βοής – ακόμα και η αντίσταση του προέδρου ίσως δεν αποδειχτεί επαρκής, καθώς στις ΗΠΑ το Κογκρέσο μπορεί να υπερβεί προεδρικό βέτο με υπερπλειοψηφία δύο-τρίτων.

Η μάχη ανάμεσα σε Κογκρέσο και Ομπάμα έρχεται δύο ημέρες πριν τη 15 επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, κι ενώ ο Δημοκρατικός πρόεδρος διανύει τους τελευταίους πέντε μήνες της θητείας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ