«Η Γροιλανδία θα αποφασίσει για την ανεξαρτησία της» - Τι είπε η Δανέζα πρωθυπουργός στον Τραμπ
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντριξεν και ο Γροιλανδός ομόλογός της Μούτε Εγκέντε
EPA/MADS CLAUS RASMUSSEN DENMARK/ ΑΠΕ - ΜΠΕΣτην ίδια τη Γροιλανδία επαφίεται να αποφασίσει για την ανεξαρτησία της, διεμήνυσε στον Ντόναλντ Τραμπ η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη (15/1) με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο.
«Στη συζήτησή τους, η πρωθυπουργός παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου του κοινοβουλίου του γροιλανδικού κοινοβουλίου, του Μούτε Έγκεντε, ότι η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση» ανέφερε το γραφείο της Φρεντέρικσεν. «Η πρωθυπουργός τόνισε ότι εξαρτάται από την ίδια τη Γροιλανδία να λάβει αποφάσεις για την ανεξαρτησία της», πρόσθεσε.
Η Φρεντέρικσεν υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ασφάλεια στην Αρκτική και ότι η Δανία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες.
Υπενθυμίζεται πως, η επικοινωνία αυτή ακολουθεί τις δηλώσεις του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ότι ο έλεγχος της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ είναι «απόλυτη αναγκαιότητα» και δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικών ή οικονομικών μέτρων, όπως την επιβολή δασμών στη Δανία, για να επιτύχει τον στόχο του.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάλεσμα για «ψυχραιμία και ενότητα» στους πολίτες από τον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας
Περιορισμούς στην πρόσβαση ανηλίκων κάτω των 16 ετών στα social media εξετάζει η Γερμανία
23:57
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά τις πρακτικές της Netflix - Σε κίνδυνο η εξαγορά της Warner Bros
23:47
Reuters: Οι ΗΠΑ στοχεύουν σε ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας - Ρωσίας τον Μάρτιο και άμεσα εκλογές
23:44
Το «αντίο» του Ερυθρού Αστέρα στη Λιουμπίτσα - Η διάσημη γάτα «μασκότ» της ομάδας (pics)
23:37