«Η Γροιλανδία θα αποφασίσει για την ανεξαρτησία της» - Τι είπε η Δανέζα πρωθυπουργός στον Τραμπ
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντριξεν και ο Γροιλανδός ομόλογός της Μούτε Εγκέντε
EPA/MADS CLAUS RASMUSSEN DENMARK/ ΑΠΕ - ΜΠΕΣτην ίδια τη Γροιλανδία επαφίεται να αποφασίσει για την ανεξαρτησία της, διεμήνυσε στον Ντόναλντ Τραμπ η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη (15/1) με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο.
«Στη συζήτησή τους, η πρωθυπουργός παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου του κοινοβουλίου του γροιλανδικού κοινοβουλίου, του Μούτε Έγκεντε, ότι η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση» ανέφερε το γραφείο της Φρεντέρικσεν. «Η πρωθυπουργός τόνισε ότι εξαρτάται από την ίδια τη Γροιλανδία να λάβει αποφάσεις για την ανεξαρτησία της», πρόσθεσε.
Η Φρεντέρικσεν υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ασφάλεια στην Αρκτική και ότι η Δανία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες.
Υπενθυμίζεται πως, η επικοινωνία αυτή ακολουθεί τις δηλώσεις του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ότι ο έλεγχος της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ είναι «απόλυτη αναγκαιότητα» και δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικών ή οικονομικών μέτρων, όπως την επιβολή δασμών στη Δανία, για να επιτύχει τον στόχο του.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάλεσμα για «ψυχραιμία και ενότητα» στους πολίτες από τον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας
Alpha Bank: Εξωστρέφεια, καινοτόμες υπηρεσίες, bancassurance και στο βάθος… νέες εξαγορές
07:50
Σύγκρουση μηχανής με φορτηγάκι στη Βασιλίσσης Σοφίας - Στο νοσοκομείο ο οδηγός της μοτοσικλέτας
07:47
Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ - Ρωσίας για το ουκρανικό το Σαββατοκύριακο στο Μαϊάμι
07:45
ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Είναι η φυλακή ο χώρος που θα «μάθει» μία 16χρονη;
07:45