ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 15 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου και την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

ΗΠΑ: 15 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου και την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους
REUTERS/Mark Kauzlarich

Σε κλίμα περισυλλογής οι Αμερικανοί τιμούν σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς συμπληρώνονται 15 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και άλλα σημεία της αμερικανικής επικράτειας.

Υπολογίζεται πως στις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 3.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 75.000 πολίτες, μεταξύ αυτών πολλά στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, αγωνίζονται ακόμη για να ξεπεράσουν είτε σωματικά, είτε ψυχολογικά προβλήματα, που συνδέονται με τις επιθέσεις.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα είχαν πραγματοποιήσει 19 ισλαμιστές, μέλη της Αλ Κάιντα, οι οποίοι κατέλαβαν επιβατικά αεροσκάφη τα έριξαν στους δίδυμους πύργους, το Πεντάγωνο και μια εξοχική περιοχή στην Πενσιλβάνια.

Σε τελετή μνήμης που θα γίνει στο «Σημείο Μηδέν» θα αναγνωστούν τα ονόματα των νεκρών, ενώ εκεί αναμένεται να βρεθούν τόσο η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, όσο και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως προβλέπεται θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή έξι φορές όσα δηλαδή και τα χτυπήματα, ενώ οι καμπάνες σε χώρους λατρείας της Νέας Υόρκης θα ηχήσουν στις 08:46 όταν δηλαδή το πρώτο αεροσκάφος έπεσε στον έναν από τους δύο πύργους.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στις 08:46 στον Λευκό Οίκο με συνεργάτες του, κεκλεισμένων των θυρών. Κατόπιν θα μεταβεί στο Πεντάγωνο για μια τελετή μνήμης συνοδευόμενος από τον Άστον Κάρτερ, τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα μιλήσει με υπόβαθρο μια προεκλογική εκστρατεία ιδιαίτερα τεταμένη κι όλο και πιο πικρή, ενόψει της αναμέτρησης της 8ης Νοεμβρίου που θα κρίνει ποιος θα τον διαδεχθεί στον Λευκό Οίκο.

Χθες, στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα, ο Ομπάμα υπενθύμισε στους Αμερικανούς ότι όλος ο κόσμος παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιδρούν στην τρομοκρατία και προειδοποίησε εναντίον της υιοθέτησης υπεραπλουστευτικών προσεγγίσεων – κάνοντας μια ελάχιστα συγκαλυμμένη αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ