ΚΟΣΜΟΣ

Το 42% των Γερμανών προκρίνει την υποψηφιότητα Ζέεχοφερ αντί της Μέρκελ για την καγκελαρία

Το 42% των Γερμανών προκρίνει την υποψηφιότητα Ζέεχοφερ αντί της Μέρκελ για την καγκελαρία
REUTERS/ STEFANIE LOOS

Το 42% των Γερμανών πολιτών θεωρεί ότι ο πρόεδρος του βαυαρικού χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU), Χορστ Ζέεχοφερ θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη επιτυχία ως υποψήφιος καγκελάριος από την Άγκελα Μέρκελ στις εκλογές του 2017, σύμφωνα με δημοσκόπηση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που έγινε από το Ινστιτούτο Infratest, το 52% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι ο Ζέεχοφερ θα ήταν ιδανικότερος υποψήφιος από τη Μέρκελ.

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα ότι εάν έβαζε υποψηφιότητα η -επίσης χριστιανοδημοκράτης- υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι πιθανότητες να εκλεγεί καγκελάριος θα ήταν μηδαμινές. Μόνο το 17% απάντησε ότι θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί από τη Μέρκελ, ενώ το 75% απάντησε αρνητικά.

Το ερώτημα, βέβαια είναι υποθετικό καθώς οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2017 και η Γερμανίδα καγκελάριος θα ανακοινώσει τη δική της υποψηφιότητα για την καγκελαρία τον Δεκέμβριο.

Ο αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ράλφ Στέγκνερ σχολίασε στην κυριακάτικη εφημερίδα πως η εμφύλια διαμάχη μεταξύ CDU και CSU για το προσφυγικό καθιστά αδιανόητο έναν κοινό προεκλογικό τους αγώνα με ουσιαστικό περιεχόμενο, προσθέτοντας πως "φυσικά η υποψηφιότητα Ζέεχοφερ και η επέκταση του βαυαρικού CSU σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα ήταν η λογική συνέπεια".

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων στη Μπούντεστακ Κάτριν Γκέρινγκ-Εκχαρντ βλέπει στο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης μια ένδειξη του αυξανόμενου λαϊκισμού. "H λαχτάρα για απλές απαντήσεις σε σύνθετα ερωτήματα οδηγεί τους πολίτες στην αγκαλιά των δημαγωγών και των λαϊκιστών", δήλωσε στην Welt.

Ο Γενικός Γραμματέας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Πέτερ Τάουμπερ δήλωσε κατευναστικά στην εφημερίδα ότι "Δεν πρέπει να δημιουργούμε την εντύπωση ότι έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις. ΤΟ CSU πάει ίσως λίγο παραπέρα από μας, αλλά βαδίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Διχογνωμία υπάρχει σε δύο σημεία: στο ανώτατο όριο για τους πρόσφυγες και στο θέμα της διατήρησης της διπλής υπηκοότητας από νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει στη Γερμανία και έχουν ενσωματωθεί καλά".

Όπως σημειώνει η Welt τα νεύρα είναι τεντωμένα στο CDU μετά την ήττα του από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) την περασμένη Κυριακή στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας , όπως επίσης και από την έλλειψη προοπτικής νίκης στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου την ερχόμενη Κυριακή. Πάντως, κατά την ίδια εφημερίδα, ουδείς είναι σίγουρος ότι θα επανέλθει η ηρεμία ανάμεσα στα δύο αδελφά κόμματα CDU και CSU.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ