ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ». Συγκινημένος ο Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ». Συγκινημένος ο Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου
REUTERS/Joshua Roberts

15 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αμερική που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο.

Οι Αμερικανοί τιμούν τη μνήμη των θυμάτων, με την επίκληση των ονομάτων των νεκρών και τον ειδικό φωτισμό στο σημείο που βρίσκονται οι δίδυμοι πύργοι στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στα θύματα κρατώντας ενός λεπτού σιγή στο Οβάλ Γραφείο, στις 8:45, ακριβώς την ώρα που άρχισαν οι επιθέσεις το ηλιόλουστο πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

OBAMA 1

(Πηγή: REUTERS/Joshua Roberts)

Μιλώντας έξω από το Πεντάγωνο, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του αναφερόμενος σε εκείνη τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο και στοίχισε τη ζωή σε 2.983 ανθρώπους.

«Θα θυμόμαστε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στην ομιλία του για τη συμπλήρωση των 15 χρόνων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ασφάλειας σε όλους τους Αμερικανούς.

OBAMA 2

(Πηγή: REUTERS/Joshua Roberts)

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την μέρα που πήραν από κοντά μας 2.983 ζωές. Μένουμε πιστοί στο πνεύμα της ημέρας, υπερασπιζόμενοι όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και τα ιδανικά μας» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα μπροστά σε συγγενείς των θυμάτων που παρακολουθούσαν την ομιλία του.

OBAMA 3

(Πηγή: REUTERS/Joshua Roberts)

Τελετή μνήμης για τα θύματα

Τα ονόματα των 2.983 θυμάτων διαβάστηκαν αργά από συγγενείς τους, υπό τη συνοδεία κλασσικής μουσικής, στη διάρκεια ειδικής τελετής μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν, ενώ τηρήθηκαν έξι λεπτά σιγής.

Τα τέσσερα λεπτά σιγής, για τα τέσσερα αεροσκάφη στα οποία εκδηλώθηκαν αεροπειρατείες, ενώ τα υπόλοιπα δύο λεπτά, για την κατάρρευση των δίδυμων πύργων στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Στο οπτικό επίκεντρο της τελετής βρέθηκαν οι δύο πισίνες με πίδακες νερού, που βρίσκονται στο σημείο όπου υψώνονταν οι δίδυμοι πύργοι, ενώ τιμές απέδωσαν αγήματα τιμών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ