ΚΟΣΜΟΣ

Άσαντ: Θα ανακτήσουμε όλα τα εδάφη που δεν τελούν υπό τον έλεγχό μας

Άσαντ: Θα ανακτήσουμε όλα τα εδάφη που δεν τελούν υπό τον έλεγχό μας
© Sana Sana / Reuters

Πριν καλά-καλά τεθεί σε ισχύ η συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία, ο 'Ασαντ δυναμιτίζει το κλίμα δηλώνοντας πως θέλει να ανακτήσει όλες τις περιοχές που δεν τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του.

"Το συριακό κράτος είναι αποφασισμένο να ανακτήσει από τους τρομοκράτες όλες τις περιοχές και να αποκαταστήσει την ασφάλεια", δήλωσε επιλέξει ο Άσαντ και πρόσθεσε ότι "οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τη δουλειά τους χωρίς δισταγμό και ανεξάρτητα από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες".

"Υπάρχουν εκείνοι που έχουν ψευδαισθήσεις, και είναι πέντε χρόνια που δεν έχουν απαλλαγεί από τις ψευδαισθήσεις αυτές", είπε ακόμη ο Σύρος πρόεδρος αναφερόμενος στην αντιπολίτευση και υπογράμμισε με νόημα ότι "ορισμένοι ποντάρουν σε υποσχέσεις από το εξωτερικό" -φωτογραφίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία- και κατέληξε λόγοντας ότι οι υποσχέσεις αυτές δεν θα υλοποιηθούν.

Στο μεταξύ, η συριακή αντιπολίτευση ζήτησε σήμερα "εγγυήσεις" για την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας.

"Θέλουμε να ξέρουμε ποιες είναι οι εγγυήσεις (...) Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις και απαιτούμε εγγυήσεις ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες που μετέχουν στη συμφωνία εκεχειρίας”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάλεμ αλ-Μούσλετ, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) της αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση της εκεχειρίας, την Παρασκευή, έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την αντιπολίτευση και το καθεστώς, γίνεται ενώ οι αντάρτες ηττώνται στο μέτωπο του Χαλεπίου.

"Ποιος είναι ο ορισμός που έχει επιλεγεί για την 'τρομοκρατία' και ποια θα είναι η απάντηση σε περίπτωση παραβιάσεων;" αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της HCN.

"Προσπαθούμε να εξετάσουμε λεπτομερώς τη συμφωνία. Είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε το επίπεδο των δεσμεύσεων όλων των μερών της συμφωνίας, κυρίως των κρατών που τη συνομολόγησαν, είπε ο Μούσλετ.

"Θα την εφαρμόσει η Ρωσία; Θα την εφαρμόσει το καθεστώς και θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς και τα εγκλήματά του;" αναρωτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ