ΚΟΣΜΟΣ

Συγκίνηση και δηλώσεις με νόημα στη χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σμύρνης (pics)

Συγκίνηση και δηλώσεις με νόημα στη χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σμύρνης (pics)
Γιάννης Γιγουρτσής

Η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σμύρνης, 94 χρόνια μετά την καταστροφή της πόλης, της σφαγής των Ελλήνων και τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Χρυσοστόμου, είχε έντονη συναισθηματική φόρτιση και μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στο νέο μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο Σαμαρά, η χειροτονία του οποίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στον πατριαρχικό ναό του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι, του είπε ότι είναι ο άμεσος διάδοχος του Αγίου Χρυσοστόμου ο οποίος «εποίμανε τούς Σμυρναίους και εγένετο “πιστός άχρι θανάτου”».

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας παρότρυνε το νέο μητροπολίτη "όταν θα περπατά στην προκυμαία να έχει στο νου του τα αιματοβαμμένα νερά, τον πόνο, το θρήνο, την απελπισία, την απόγνωση, τη σφαγή «και όχι ασφαλώς το συνωστισμό - άπαγε τής βλασφημίας»".

naos1

Φωτογραφία: Γιάννης Γιγουρτσής

«Καθώς θα περιπατής εις της Πούντας το φανάρι, εις το Κορντόν, το ξακουστό “Και” της Σμύρνης με τας τραγικάς αναμνήσεις και τα αιματοβαμμένα νερά τής προκυμαίας, της παραλίας της σφαγής και του πόνου και όχι ασφαλώς τού συνωστισμού - άπαγε τής βλασφημίας - και θα ακούς τους θρήνους της απελπισίας και την απόγνωσιν εκείνων των πατέρων και αδελφών μας με τον μπόγο εις το χέρι, μεταξύ ζωής και θανάτου, οι οποίοι τώρα, περιβεβλημένοι στολάς λευκάς, ευρίσκονται όλοι εις τον Παράδεισον - από τον επίγειον παράδεισον της Σμύρνης εις τον επουράνιον», είπε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Απαντώντας στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, είπε ότι θα κηρύττει την αγάπη σε όλους αδιακρίτως ορθοδόξους και μη ομογενείς και ετερογενείς, ομοαίμους και μη.

received 10209746034583108

Φωτογραφία: Γιάννης Γιγουρτσής

Τα άμφια του νέου μητροπολίτη ήταν του πατριάρχη Δημητρίου

Τα άμφια του νέου μητροπολίτη είναι ιστορικά αφού ανήκαν στον μακαριστό Πατριάρχη Δημήτριο και στον πνευματικό πατέρα του Οικουμενικού Πατριάρχη μητροπολίτη Χαλκηδόνος, Μελίτωνος Χατζή.Ειδικότερα, ο αρχιερατικός σάκος, του νέου μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου, ήταν του Πατριάρχη Δημητρίου. Ο μακαριστός πατριάρχης τον είχε δωρίσει στο μητροπολίτη Σεβαστείας, Δημήτριο και εκείνος με τη σειρά του στο δικό του πνευματικό τέκνο τον Βαρθολομαίο Σαμαρά.

Αλλά και το μέγα ωμοφόριο του νέου μητροπολίτη έχει τη δική του ιστορία. Ανήκε στον μακαριστό μητροπολίτη Χαλκηδόνος, Μελίτωνα Χατζή, ο οποίος ήταν ο πνευματικός πατέρας του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο νέος μητροπολίτης Σμύρνης θα ενθρονιστεί στον ναό του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.

Ένας Σμυρνιός σχολιάζει την εκλογή του νέου μητροπολίτη

Ο κ. Γιάννης Γιγουρτσής, εκπαιδευτικός στην Κωνσταντινούπολη ήταν παρών στη χειροτονία του νέου μητροπολιτη. Όπως λέει στο CNN Greece ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος. Υπογραμμίζει δε ότι ήταν μια σημαντική και τολμηρή απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη, να ορίσει και πάλι Μητροπολίτη Σμύρνης και επισημαίνει ότι έκανε την καλύτερη επιλογή προσώπου.

gigoyrtsis

Ο κ. Γιάννης Γιγουρτσής.

Ήμουν παρών στην χειροτονία, χρέος μου ήταν, ως εγγόνι Σμυρνιών παππούδων αλλά και ως φίλος του νέου Μητροπολίτη. Σε προσωπικό επίπεδο ένιωσα εξαιρετική συγκίνηση, ιδιαίτερη χαρά για το γεγονός καθεαυτό και για την χαρά του φίλου μου και παράλληλα μια υπόγεια, λανθάνουσα αλλά ισχυρή αίσθηση δικαίωσης. Δικαίωσης για μένα, για τους παππούδες μου και για όσους ένιωθα ότι -συνειδητά ή ασυνείδητα-εκπροσωπούσα εκείνη την ιστορική στιγμή. Πέρα από την ιερότητα της στιγμής και τον ισχυρό συμβολισμό της, η δίκαιη συγκίνηση για τον κάθε Σμυρνιό, για τον κάθε πρόσφυγα, τον καθένα από εμάς που κατάγεται από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρός Ασίας, αλλά και όποιον ανεξαρτήτως καταγωγής αισθάνεται το βάρος της κληρονομιάς που κουβαλάμε και την ιστορικότητα της στιγμής, είναι δικαιολογημένη.

Διαβάστε επίσης:

Μητροπολίτης στη Σμύρνη 94 χρόνια μετά το θάνατο του Αγίου Χρυσοστόμου
Τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη
Βαρθολομαίος: Μετά την Πανορθόδοξη στόχος η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ