ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κατηγορίες σε 110 άτομα για εμπλοκή με το Ισλαμικό Κράτος

ΗΠΑ: Κατηγορίες σε 110 άτομα για εμπλοκή με το Ισλαμικό Κράτος
Αυτοσχέδιο μνημείο με σημαίες και αφίσες έξω από το Inland Regional Center (IRC) στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια, όπου 14 δολοφονήθηκαν από ένα παντρεμένο ζευγάρι, το οποίο δήλωνε ότι εμπνεόταν από το Ισλαμικό Κράτος. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016 REUTERS/Mike Blake/File Photo

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Κάρλιν (John Carlin) δήλωσε σήμερα πως από τα τέλη του 2013 σε περισσότερους από 110 ανθρώπους έχουν απαγγελθεί δημοσίως κατηγορίες από ομοσπονδιακά δικαστήρια για σχέσεις τους με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σε σχόλια του προς τους δημοσιογράφους, ο Κάρλιν τόνισε πως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης χρειάζεται τους Αμερικανούς πολίτες να είναι πιο ενεργητικοί στην ειδοποίηση των ομοσπονδιακών αρχών όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποιο άτομο δείχνει στήριξη σε ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σε πάνω από το 80% των υποθέσεων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, όπου ασκήθηκαν διώξεις από το 2013, κάποιο μέλος της κοινότητας που ανήκε το κατηγορούμενο πρόσωπο, πίστευε πως είχε γίνει μάρτυρας της δραστηριότητας για την οποία ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε, σύμφωνα με τον Κάρλιν. Σε περισσότερες από τις μισές υποθέσεις οι αυτόπτες μάρτυρες δεν κατήγγειλαν τίποτε στις αρχές.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους στους οποίους ασκήθηκαν διώξεις από το 2013 κατηγορήθηκαν με βάση το νόμο περί «υλικής υποστήριξης», που απαγορεύει την παροχή στήριξης σε αλλοδαπές –χαρακτηρισμένες τρομοκρατικές– οργανώσεις. Καμία οργάνωση εντός των ΗΠΑ δεν έχει αυτόν τον χαρακτηρισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ