ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Κίνηση-ματ του Τραμπ για να κερδίσει τους Ισπανόφωνους ψηφοφόρους

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Κίνηση-ματ του Τραμπ για να κερδίσει τους Ισπανόφωνους ψηφοφόρους
REUTERS/ MIKE SEGAR

Έναν Ισπανό οικονομολόγο αποφάσισε να προσλάβει στην προεκλογική του ομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ, στην προσπάθειά του να πείσει ότι δεν έχει στεγανά με τους ισπανόφωνους στις ΗΠΑ και να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη τους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Πρόκειται για τον Ρομπέρτο Θεντένο, σύμβουλο και διοικητικό στέλεχος σε πολλές μεγάλες εταιρείες και ανάλογης ιδεολογίας με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

«Από τις αρχές του Ιουλίου, ένας φίλος με στενές σχέσεις με το καρτέλ του πετρελαίου στο Τέξας, μου πρότεινε να συνεργασθώ στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ, προκειμένου να μπορέσει να προσελκύσει την ψήφο των ισπανόφωνων, που είναι πολύ σημαντική σε ορισμένες κρίσιμες πολιτείες κι αποτελεί μία από τις αχίλλειες πτέρνες του», γράφει ο Θεντένο σε άρθρο του.

Σημειώνεται ότι ο Θεντένο είχε συνταχθεί με το ακροδεξιό κόμμα του Ρόμπλες Soluciona στις δημοτικές εκλογές της Μάλαγα στην Ισπανία. Έχει καταφερθεί εναντίον των μεταναστών τους οποίους έχει κατηγορήσει ότι «καταστρέφουν ολοσχερώς την κουλτούρα, την θρησκεία και την ταυτότητα της Ευρώπης».

Οι επικρίσεις του δεν περιορίζονται μόνο στους μετανάστες, καθώς ο Θεντένο έχει επιτεθεί τόσο στον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, όσο και στον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και στον νυν εκτελεστικό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Καθώς η πολιτική του σταδιοδρομία δεν ευδοκίμησε στην Ισπανία, τώρα ο Θεντένος δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει τον Τραμπ να σαγηνεύσει τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους. Άλλωστε συμφωνεί πλήρως με το πρόγραμμά του: όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Θεντένο «εάν (ο Τραμπ) κερδίσει στις εκλογές, θα πραγματοποιηθεί μία ριζική στροφή στην εξωτερική κι οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, που θα ωφελήσει σημαντικά την Ευρώπη και τα άλλα κράτη, εξόν της καινοτομίας που συνεπάγεται η καλή σχέση που διατηρεί ένας Αμερικανός πρόεδρος με τον πρώτο πολίτη της Ρωσίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ