ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συλλήψεις Σύρων για σχέσεις με τον ISIS και τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι (aud)

Γερμανία: Συλλήψεις Σύρων για σχέσεις με τον ISIS και τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι (aud)
REUTERS/Ralph Orlowski

Τρεις Σύρους που θεωρούνται ύποπτοι ότι βρίσκονταν στη Γερμανία στο πλαίσιο «αποστολής» από στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, συνέλαβε η γερμανική αστυνομία στο Σλέσβιχ-Χόλστάιν.

Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 17 έως 26 ετών και φέρονται να έχουν σχέση με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, κάνοντας λόγο για «πιθανό εν υπνώσει πυρήνα».

«Το μέχρι στιγμής επίπεδο των ερευνών της ομοσπονδιακής αστυνομίας δείχνει σχέσεις με τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο 2015», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών διευκρινίζοντας ότι οι τρεις ύποπτοι, οι οποίοι έφθασαν τον περασμένο χρόνο στη Γερμανία με το πλήθος των προσφύγων, εξασφάλισαν τα έγγραφα ταυτότητας από τις ίδιες ομάδες που χρησιμοποίησαν και οι δολοφόνοι της 13ης Νοεμβρίου.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του CNN Greece Παντελής Βαλασόπουλος, η αστυνομία λέει ότι τους παρακολουθούσε εδώ και καιρό μετά από πληροφορίες, και σήμερα αποφάσισε να επέμβει καθώς δεν ήξεραν ακριβώς πότε θα πραγματοποιούσαν αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας, οι 3 νεαροί άντρες είχαν έρθει στη Γερμανία το Νοέμβριο του 2015 από την Ελλάδα, αφού πρώτα είχαν περάσει στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία.

Περί το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφθασαν τον περασμένο χρόνο στη Γερμανία και οι ανησυχίες για την παρουσία τους στη χώρα ενισχύθηκαν μετά τις πρόσφατες βίαιες επιθέσεις, τρεις από τις οποίες διαπράχθηκαν από πρόσφυγες.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για δύο από τις επιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ