ΚΟΣΜΟΣ

Εντοπίστηκε πλοίο που είχε χαθεί στην Αρκτική το 1846 αναζητώντας το Βορειοδυτικό Πέρασμα

Εντοπίστηκε πλοίο που είχε χαθεί στην Αρκτική το 1846 αναζητώντας το Βορειοδυτικό Πέρασμα
Το HMS Terror, όπως απεικονίζεται σε χαρακτικό βασισμένο σε ζωγραφιά του Σερ Τζορτζ Μπακ (Sir George Back, 6 Νοεμβρίου 1796 – 23 Ιουνίου 1878), Άγγλου αξιωματικού του βρετανικού ναυτικού, ο οποίος είχε ηγηθεί 60μελούς αποστολής στην Αρκτική ως καπετάνιος του Terror το 1836-37 Wikimedia Commons

Μια ομάδα Καναδών επιστημόνων ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά πάσα πιθανότητα εντόπισε το κουφάρι του δεύτερου πλοίου της θρυλικής βρετανικής αποστολής που εξαφανίστηκε στην Αρκτική το 1845-1846 ενώ αναζητούσε το Βορειοδυτικό Πέρασμα, τη θαλάσσια οδό που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ένα βίντεο που γύρισε η ομάδα του Ιδρύματος Αρκτικής Έρευνας (Arctic Research Foundation) δείχνει, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το κουφάρι του Terror, ενός από τα δύο πλοία του εξερευνητή σερ Τζον Φράνκλιν (Sir John Franklin) που χάθηκε στα παγωμένα νερά του Καναδά πριν από 168 χρόνια.

Το Terror –τρικάταρτο ιστιοφόρο μήκους 31 μέτρων και βάρους 340 τόνων που ναυπηγήθηκε το 1812 στο Έξετερ (Exeter) της Κορνουάλης– εντοπίστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου. Είχε παγιδευτεί στους πάγους στις 12 Σεπτεμβρίου του 1846, έχοντας συμπληρώσει έναν χρόνο παρουσίας στα καναδικά νερά.

«Βρήκαμε το Terror σε βάθος 24 μέτρων, άριστα διατηρημένο από τα παγωμένα νερά του Βορειοδυτικού Περάσματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Άντριαν Σιμνόφσκι (Adrian Schimnowski) σε βίντεο που μεταδόθηκε από τη δημόσια καναδική τηλεόραση CBC.

«Εξαιρετική είδηση: ένα μεγάλο μέρος του μυστηρίου της αποστολής Φράνκλιν θα μπορούσε να διαλευκανθεί», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό (Justin Trudeau).

Το πρώτο πλοίο του Φράνκλιν –το Erebus– είχε βρεθεί στην ίδια περιοχή το 2014.

Τα δυο κοσμήματα του βρετανικού ναυτικού της εποχής εκείνης απέπλευσαν από την Αγγλία στις 19 Μαΐου 1845 με αποστολή να ανακαλύψουν το Βορειοδυτικό Πέρασμα. Το πολικό ψύχος στον Καναδά τους αιφνιδίασε και οι 129 ναυτικοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί ενάμιση χρόνο στους πάγους. Τελικά, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα δύο πλοία, όμως κανείς τους δεν επέζησε.

Το Terror βρέθηκε στον κόλπο Κουίν Μοντ (Queen Maud) στη Νήσο του Βασιλιά Γουλιέλμου (King William Island). Στο ίδιο σημείο ένας Ινούιτ –μέλος της επιστημονικής ομάδας– είχε δηλώσει προ ετών ότι είχε δει ένα κατάρτι να υψώνεται από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, ο τότε Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ (Stephen Harper) είχε ανακοινώσει ότι η αποστολή Victoria Strait Expedition εντόπισε ένα από τα δύο πλοία του Φράνκλιν στο νησί σε πάρα πολύ κατάσταση.

Σε όλες τις αναφορές των καναδικών ΜΜΕ τονίζεται η καθοριστική συμβολή του καναδικού πολεμικού ναυτικού στον εντοπισμό του ιστορικού πλοίου· μέσω του οποίου ανοίγονται προοπτικές για έναν αναβαθμισμένο ρόλο του Καναδά στο επόμενο μεγάλο γεωπολιτικό στοίχημα που ειναι η Αρκτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ