ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Η φτώχεια όπλισε το χέρι μιας μητέρας που σκότωσε τα παιδιά της

Κίνα: Η φτώχεια όπλισε το χέρι μιας μητέρας που σκότωσε τα παιδιά της

Η αποτρόπαιη δολοφονία τεσσάρων μικρών παιδιών, η αυτοκτονία της μητέρας τους και του πατέρα που δεν άντεξε την τραγωδία αυτή, έχει σοκάρει την Κίνα και έχει προκαλέσει μια έντονη συζήτηση γύρω από τη φτώχεια και τη διαφθορά στη χώρα.

Η πορεία της οικογένειας προς την τραγωδία ξεκίνησε όταν το κράτος έκοψε το επίδομα στην 28χρονη, με το οποίο συντηρούσε την 6μελη οικογένεια της. Απεγνωσμένη και άνεργη σκότωσε στα τέλη Αυγούστου τα τρία κορίτσια της, ηλικίας από 3 έως 6 ετών, καθώς και τον 5χρονο γιο της, όπως αποκάλυψε η αστυνομία.

Η Γιανγκ Γκαϊλάν έβαλε κατόπιν τέλος στη ζωή της πίνοντας ένα μπουκάλι με φυτοφάρμακο. Ο άνδρας της, ο 31χρονος αγρότης Λι Κεγίνγκ, αυτοκτόνησε και αυτός 15 ημέρες αργότερα, αφού κήδεψε τα παιδιά και τη γυναίκα του.

Οι τοπικές Αρχές, που έχουν ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση, διευκρίνισαν ότι το επίδομα που έπαιρνε η οικογένεια είχε κοπεί από το 2014. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η οικογένεια του Κεγίνγκ ήταν μια από τις πιο φτωχές του χωριού Αγκουσάν. Η επιτροπή του χωριού είχε κρίνει όμως ότι το εισόδημα του νοικοκυριού τους ήταν πάνω από το επίπεδο της φτώχειας, δηλαδή τα 2.300 γουάν (περίπου 300 ευρώ) το χρόνο.

Πολλά κινεζικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ουσιαστικό ρόλο στην τραγωδία διαδραμάτισε η διαφθορά. Συγγενείς των θυμάτων άφησαν επίσης να εννοηθεί ότι το επίδομα κόπηκε επειδή η οικογένεια δεν δωροδόκησε κάποιους τοπικούς αξιωματούχους.

Η Γιανγκ, ο Λι και τα τέσσερα παιδιά τους ζούσαν μαζί με τη γιαγιά και τον πατέρα της Γιανγκ σε ένα πλίνθινο σπίτι με χωμάτινο πάτωμα. Τρεις αγελάδες και δώδεκα κοτόπουλα ήταν η περιουσία τους, τα πολυτιμότερα αγαθά τους.

Η 28χρονη γυναίκα ζούσε ακόμη όταν την βρήκε η γιαγιά της, ετοιμοθάνατη και λουσμένη στο αίμα των μικρών παιδιών της. "Γιατί δεν μου άφησες τουλάχιστον τη Γιφάν;" ούρλιαξε η ηλικιωμένη γυναίκα αναφερόμενη στο μεγαλύτερο από τα κορίτσια, αυτό που αγαπούσε περισσότερο και με το οποίο μοιραζόταν το ίδιο κρεβάτι κάθε νύχτα.

Η Γιανγκ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Δεν αρνήθηκε τη φροντίδα των γιατρών, όμως τους επαναλάμβανε διαρκώς: "Μη με σώσετε".

Η Κίνα χαλάρωσε την πολιτική του ενός παιδιού, όμως ακόμη και τις δεκαετίες που εφαρμοζόταν ο νόμος, στην επαρχία υπήρχε κάποια ανοχή όταν η οικογένεια αποκτούσε και δεύτερο παιδί, ιδίως αν το πρώτο ήταν κορίτσι. Σε κάποιες ξεχασμένες γωνιές, όπως στο Αγκουσάν, τα πάμφτωχα ζευγάρια, μην έχοντας τα οικονομικά μέσα για αντισύλληψη, αποκτούσαν πολλά παιδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ