ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία–ρεκόρ ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ για νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας

Συμφωνία–ρεκόρ ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ για νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποδέχεται τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 REUTERS/Kevin Lamarque

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατέληξαν σε μια συμφωνία για την χορήγηση νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας δεκαετούς διάρκειας, η οποία πρόκειται να υπογραφεί την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το μνημόνιο κατανόησης στο οποίο κατέληξαν οι δύο στενοί σύμμαχοι «αποτελεί τη μεγαλύτερη δέσμευση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που έχει δοθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα», τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το νέο πακέτο προβλέπει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους–ρεκόρ τουλάχιστον 38 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ, ανέφεραν νωρίτερα σήμερα στο πρακτορείο Reuters πηγές που πρόσκεινται στο θέμα.

Αυτό επιμερίζεται σε 3,8 δισ. δολάρια ετησίως· ποσό μεγαλύτερο από τα 3,1 δισ. δολάρια που δίνονται στο τρέχον πακέτο και λήγει το 2018, αλλά μικρότερο από τα 4,5 δισ. δολάρια ετησίως που ζητούσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu).

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η συμφωνία δεν θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, καθώς οι σχέσεις τους παραμένουν φορτισμένες, αλλά από εκπροσώπους αυτών.

Στο δε νέο μνημόνιο κατανόησης θα υπάρχει παράρτημα το οποίο θα προβλέπει εξαιρέσεις σε περίπτωση πολεμικών γεγονότων ή μεγάλων κρίσεων. Η ισραηλινή πλευρά δεσμεύτηκε να μην κάνει λόμπι στο αμερικανικό Κογκρέσο για επιπρόσθετα κονδύλια αμυντικών πυραυλικών συστημάτων για όσο θα διαρκεί η νέα συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ