ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με τον Μπαν Κι Μουν στις 25 Σεπτεμβρίου

Κυπριακό: Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με τον Μπαν Κι Μουν στις 25 Σεπτεμβρίου
EPA / ETIENNE LAURENT

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, θα συναντηθούν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Αυτό αποφασίστηκε μετά τη σημερινή συνάντηση των δύο η οποία ήταν και η τελευταία αυτής της φάσης. 

Η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

«Σήμερα ο Τουρκοκύπριος και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης έκαναν έναν απολογισμό μετά από 16 μήνες διαπραγματεύσεων. Χρόνος και προσπάθεια δόθηκαν. Όλα τα κεφάλαια συζητήθηκαν, σημαντική πρόοδος έχει γίνει σε θέματα οικονομίας, περιουσίας, ΕΕ και αλλού, αλλά μένουν ακόμη ανοιχτά θέματα» αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων, οι οποίες άρχισαν στις 23 Αυγούστου.

«Γίνεται ανταλλαγή απόψεων για το εδαφικό και την ασφάλεια, αλλά υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες, που οι Αναστασιάδης και Ακιντζί είναι αποφασισμένοι να επιλύσουν και παραμένουν προσηλωμένοι στην προσπάθεια για λύση μέσα στο 2016» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Έτσι, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις συνομιλίες ενώ σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «θα του ζητήσουν να αυξήσει τη δική του εμπλοκή στις συνομιλίες».

Την ίδια ώρα, σε φορτισμένο κλίμα, λόγω αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ρήγμα με τα κόμματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ