ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σύλληψη 15χρονου για σχέσεις με τον ISIS

Γαλλία: Σύλληψη 15χρονου για σχέσεις με τον ISIS
REUTERS/Charles Platiau

Ένας ακόμη έφηβος -ο τρίτος σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας- συνελήφθη και προφυλακίστηκε στη Γαλλία, καθώς φέρεται ότι σκόπευε να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση στη χώρα.

Σε βάρος του αγοριού ηλικίας 15 ετών απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή «σε τρομοκρατική εγκληματική οργάνωση» και οδηγήθηκε στην φυλακή την 10η Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του στο Ρουέ Μαλμεζόν, συνοικία του δυτικού Παρισιού.

Συγκεκριμένα, ο νεαρός εντοπίστηκε να ανταλλάσσει μηνύματα στην υπηρεσία Telegram με τον Ρασίντ Κασίμ, τον Γάλλο τζιχαντιστή που θεωρείται ύποπτος ότι καθοδήγησε από τη Συρία ή το Ιράκ τους πολεμιστές που διέπραξαν τις επιθέσεις στη Γαλλία. Η σύλληψή του αποφασίστηκε καθώς τα μήνυμα που αναρτούσε στο Telegram άφηναν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να περάσει στη δράση.

Ο νεαρός ήταν γνώριμος στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας. Μάλιστα, από τον Ιούνιο είχε τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο για διάδοση προπαγάνδας υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.

Τη Δευτέρα, σε έναν άλλο νέο ηλικίας επίσης 15 ετών, που διέμενε στο Παρίσι, απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκε, καθώς τον βάρυναν υποψίες ότι θα προετοίμαζε μια επίθεση με αιχμηρό όπλο. Την Τετάρτη, άλλος ένας έφηβος συνελήφθη στην πρωτεύουσα κατηγορούμενος για παρόμοια σχέδια.

Στις δύο αυτές περιπτώσεις, οι Αρχές πιστεύουν ότι τα δύο παιδιά ενεργούσαν υπό την επιρροή του Ρασίντ Κασίμ, που θεωρείται αυτή τη στιγμή ως ένας από τους πλέον επικίνδυνους Γάλλους προπαγανδιστές του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ