Η Αίγυπτος να αναλάβει τη Γάζα προτείνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Ισραήλ
Eρείπια η Γάζα μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
AP Photo/Jehad Alshrafi, FileΝα αναλάβει την ευθύνη της Λωρίδας της Γάζας για οκτώ χρόνια πρότεινε σήμερα (25/2) ο αρχηγός της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ.
Σύμφωνα με τον Γιαϊρ Λαπίντ, η Αίγυπτος νθ αναλάβει την ευθύνη της Γάζας μόλις ο πόλεμος τελειώσει, με αντάλλαγμα μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους της.
«Η λύση συνίσταται στο να εμπιστευτούμε στην Αίγυπτο τη διαχείριση της Λωρίδας της Γάζας για ένα διάστημα 8 ετών, με μία δυνατότητα παράτασης έως τα 15 έτη», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ ενώπιον ενός think tank στην Ουάσινγκτον.
«Την ίδια ώρα, το εξωτερικό χρέος της θα αποπληρωθεί από τη διεθνή κοινότητα και τους περιφερειακούς συμμάχους», συμπλήρωσε.
«Η Αίγυπτος θα διευθύνει μία ειρηνευτική δύναμη σε συνεργασία με τα κράτη του Κόλπου και τη διεθνή κοινότητα για τη διαχείριση και την ανοικοδόμηση της Γάζας», που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, τον οποίο προκάλεσε η επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου του 2023, συνέχισε ο Λαπίντ.
Αυτό θα επιτρέψει, υπογράμμισε, να δημιουργηθούν οι συνθήκες μιας «αυτοδιαχείρισης» στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει αυτήν τη στιγμή η Χαμάς, που θα πρέπει να «αποστρατικοποιηθεί πλήρως».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή οι Παλαιστίνιοι μετά την εισβολή των IDF στην Δυτική Όχθη
Αραβική σύνοδος κορυφής στο Ριάντ για την Λωρίδα της Γάζας - Στο επίκεντρο η πρόταση Τραμπ
Χαμενεΐ: «Ανόητο το σχέδιο των ΗΠΑ να μετατρέψουν τη Γάζα σε Ριβιέρα»
Νέα Υόρκη: Ο Μαμντάνι υπόσχεται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του ως νέος δήμαρχος
10:50
Τέλος εποχής για τα κανάλια MTV - Έκλεισαν με το «Video Killed the Radio Star», όπως είχαν ξεκινήσει
10:39
Τροχαίο δυστύχημα στη λεωφόρο Σουνίου: Νεκρός ο 23χρονος οδηγός
10:38
Τα... μεθεόρτια: Έξι επιστημονικές αλήθειες για το αλκοόλ και το hangover
10:30