ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Επίσημες κατηγορίες για διαφθορά στον Λούλα

Βραζιλία: Επίσημες κατηγορίες για διαφθορά στον Λούλα

Οι εισαγγελείς της Βραζιλίας απήγγειλαν χθες κατηγορίες στον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόεδρο της χώρας από το 2003 έως το 2010, αποδίδοντάς του την βασική ευθύνη για εκτεταμένη διαφθορά στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras.

Είναι η πρώτη φορά που απαγγέλθηκαν κατηγορίες από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στον Λούλα, τον πιό δημοφιλή πολιτικό της Βραζιλίας παρά τις κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του ίδιου και του Εργατικού Κόμματός του, σχετικά με πολιτικά ανταλλάγματα στην Petroleo Brasileiro, όπως είναι επίσημα γνωστή η εταιρεία.

Ο κρατικός εισαγγελέας Ντέλταν Ντάλανιολ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι το σχέδιο διαφθοράς ζημίωσε το κράτος κατά περίπου 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια (11,1 δις ευρώ). Oι δικηγόροι του Λούλα αναφέρουν σε δήλωσή τους ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις κατηγορίες, τις οποίες αποδίδουν σε πολιτική δίωξη για να τον εμποδίσουν από το να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2018.

Ο Λούλα ήταν "ο μαέστρος αυτής της εγκληματικής ορχήστρας", είπε ο Ντάλανιολ κατά τη διάρκεια της λεπτομερούς παρουσίασης της δικαστικής έρευνας, που κράτησε δύο χρόνια. "Το πλάνο για μίζες στην Petrobras στόχευε στη διατήρηση του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία με εγκληματικό τρόπο", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, άτομα διορισμένα από το Εργατικό Κόμμα και τους συμμάχους του παρέδιδαν διογκωμένες συμβάσεις σε εταιρείες κατασκευών με αντάλλαγμα παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος και μίζες.

Το σκάνδαλο συνέβαλλε στην ανατροπή του Εργατικού Κόμματος από την εξουσία τον περασμένο μήνα, πλήττοντας τη δημοτικότητα της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, που είχε επιλέξει ο Λούλα για να τον διαδεχθεί και η οποία αποπέμφθηκε από τη βουλή της χώρας με την κατηγορία των ατασθαλιών στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού της χώρας.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο χαρισματικός πρώην πρόεδρος συνδικαλιστικών ενώσεων έλαβε προσωπικά περίπου 1,11 εκατομμύρια δολάρια (977.000 ευρώ) σε μίζες οι οποίες περιλαμβάνουν και ένα πολυτελές διαμέρισμα στα παράλια του Σαο Πάολο ως δώρο από την OAS, κατασκευαστική εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου. Ο Λούλα αρνείται ότι είναι κάτοχος του τριώροφου διαμερίσματος.

Η υπόθεση θα εξεταστεί από τον Σέρτζιο Μόρο, ο οποίος έχει στείλει στη φυλακή δεκάδες επιχειρηματίες και άλλους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης και στη σύζυγο του Λούλα, Μαρίσα Λετίσια Λούλα ντα Σίλβα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ