Ο κόσμος αποκλείει τα προσφυγόπουλα από τα σχολεία
Ξεπερνά το 50% ο αριθμός των προσφυγόπουλων που έχουν φύγει από την παρτίδα τους, αλλά δεν πηγαίνουν σχολείο στη χώρα υποδοχής τους.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), 3,7 εκατομμύρια έφηβοι και παιδιά δεν παρακολουθούν μαθήματα.
Αναλυτικά, από τους συνολικά έξι εκατομμύρια ανηλίκους στον κόσμο, 1,75 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 1,95 εκατομμύρια στη δευτεροβάθμια.
"Η εκπαίδευση των προσφύγων παραμελείται βάναυσα", τονίζει σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής της HCR, ο Ιταλός Φιλίπο Γκράντι, «είναι μια κρίση για εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες», προσθέτει.
Στις 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη αναμένεται να διεξαχθεί η πρώτη σύνοδος κορυφής για πρόσφυγες και μετανάστες. Μια μέρα αργότερα και πάλι η Αμερικάνικη μεγαλούπολη θα φιλοξενήσει διάσκεψη δωρητών υπό την προεδρία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.
«Είναι απαραίτητο να σκεφτούμε πέρα από τις ανάγκες επιβίωσης», λέει ο Γκράντι και ακόμη τονίζει:
«Η εκπαίδευση επιτρέπει στους πρόσφυγες να διαμορφώσουν με θετικό τρόπο το μέλλον των χωρών ασύλου και των χωρών προέλευσής τους όταν επιστρέψουν».
Ο κίνδυνος που διατρέχουν τα προσφυγόπουλα εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος είναι ιδιαίτερα αυξημένος, ενώ όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο αριθμός τους από το 2011 αυξάνεται κατά 600.000 ετησίως.
Οι χώρες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών και εφήβων που δεν παρακολουθούν μαθήματα, είναι το Τσαντ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, η Κένυα, ο Λίβανος, το Πακιστάν και η Τουρκία.
Χαρακτηριστικά στην Τουρκία, όπου φιλοξενούνται άνω των 2,7 εκατομμύρια σύρων προσφύγων, μόνο το 39% των νεαρών προσφύγων πηγαίνει σχολείο. Στον Λίβανο το ποσοστό ανέρχεται στο 40%, ενώ στην Ιορδανία το ποσοστό είναι αυξημένο και φτάνει το 70%, σύμφωνα με την HCR.
Οι πρόσφυγες από την Συρία που μένουν εκτός σχολείων σε ολόκληρο τον κόσμο είναι 900.000.