ΚΟΣΜΟΣ

«Αυτοσυγκράτηση και ανοχή» ζήτησε η Μέρκελ για το θέμα της μπούρκας

«Αυτοσυγκράτηση και ανοχή» ζήτησε η Μέρκελ για το θέμα της μπούρκας
REUTERS

Αυτοσυγκράτηση ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης της πλήρους κάλυψης του προσώπου των γυναικών και την ανοχή προς τις άλλες θρησκείες και κοσμοθεωρίες,

Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε παράλληλα πως η Γερμανία τις προηγούμενες δεκαετίες έγινε πολιτισμικά, εθνοτικά και ιδεολογικά πολύπλευρη.

«Σε αυτό περιλαμβάνεται και η θρησκευτική ελευθερία, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορούν να εκφράζουν δημόσια την πίστη τους και να ευθυγραμμίζονται με τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές διδασκαλίες τους, ακόμη και αν κάποιες θρησκευτικές συμπεριφορές μας ξενίζουν, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για τις θρησκευτικές ελευθερίες που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο.

«Αυτό ισχύει επίσης και σε ό,τι αφορά τον κώδικα ενδυμασίας», πρόσθεσε η καγκελάριος, για να επισημάνει ότι «το δικαίωμα της ελευθερίας προστατεύει και την ελευθερία του να είναι κανείς διαφορετικός από ό,τι θέλει ή φαντάζεται η πλειοψηφία», αλλά και να επαναλάβει ότι η ίδια προσωπικά θεωρεί την πλήρη κάλυψη ως εμπόδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση.

Περιορισμοί ωστόσο, διευκρίνισε, μπορούν να υπάρξουν μόνο εφόσον παραβιάζονται άλλα θεμελιώδη δικαιώματα - τα δικαιώματα των άλλων ή αρχή της ουδετερότητας του κράτους προς τις θρησκείες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ αναφερόμενη στην κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο, η καγκελάριος έκανε λόγο για «διακρίσεις και διώξεις στην ημερήσια διάταξη» σε πολλές χώρες, αλλά και για «βία εξτρεμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως το «Ισλαμικό Κράτος», με αποτέλεσμα, όπως είπε, να απειλούνται από φανατικούς εξτρεμιστές οι ρίζες του Χριστιανισμού στην Εγγύς Ανατολή. Ζήτησε δε σεβασμό του 'Αρθρου 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ