ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για τη μεταρρύθμιση στο εργασιακό

Γαλλία: Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για τη μεταρρύθμιση στο εργασιακό
REUTERS/Charles Platiau

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και πάλι στους δρόμους πολλών πόλεων της Γαλλίας την Πέμπτη, για να διαδηλώσουν για την αντίθεσή τους στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που υιοθετήθηκε το καλοκαίρι.

Για 14η φορά, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού και άλλων 100 πόλεων, ζητώντας να αποσυρθεί στο σύνολό του ο νόμος, τον οποίο υπερασπίζεται η σοσιαλιστική κυβέρνηση. Ο νόμος αυτός, που θεωρείται ότι θα βελτιώσει την ευελιξία στην αγορά εργασίας σε μια χώρα όπου η ανεργία αγγίζει το 10%, θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκός για τους εργοδότες.

640x640 5

REUTERS/Charles Platiau

Κατά τις διαδηλώσεις ξέσπασαν επεισόδια στο Παρίσι, όταν οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να εκτοξεύουν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που τους απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης. Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν πριν και μετά την κινητοποίηση όπου ομάδες νέων φώναζαν συνθήματα όπως "όλοι μισούν την αστυνομία".

640x640 6

REUTERS/Charles Platiau

Στη Νάντη και τη Ρεν -δυτική Γαλλία-, σημειώθηκαν επίσης συγκρούσεις των διαδηλωτών με αστυνομικούς. Στο Μπελφόρ, στα ανατολικά, η κινητοποίηση εξελίχθηκε σε διαδήλωση των εργαζομένων του ομίλου Alstom που ζητούν να μην κλείσει το τοπικό εργοστάσιο TGV καθώς η διεύθυνση επιθυμεί να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες μονάδες.

640x640 7

REUTERS/Stephane Mahe

Οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η διαδήλωση είχε επίσης ως στόχο να συνεχιστούν οι πιέσεις απέναντι στην κυβέρνηση που κατηγορείται ότι εγκατέλειψε την εκλογική βάση της. "Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια εντελώς αδιάλλακτη κυβέρνηση. Ασφαλώς θα πληρώσει το τίμημα στις εκλογές και σε όλα τα επίπεδα", αναφέρει εκπρόσωπος ενός συνδικάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ