ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Εξελέγη νέα ηγέτιδα του UKIP η ευρωβουλευτής Νταϊάν Τζέιμς

Βρετανία: Εξελέγη νέα ηγέτιδα του UKIP η ευρωβουλευτής Νταϊάν Τζέιμς
REUTERS/ TOBY MELVILLE

Νέα ηγέτιδα του ξενοφοβικού κόμματος UKIP της Βρετανίας στη θέση του παραιτηθέντος Νάιτζελ Φάρατζ εξελέγη η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Νταϊάν Τζέιμς.

Η μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του κόμματος, είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία του UKIP από τότε που ιδρύθηκε το 1993. Στις εσωκομματικές εκλογές για τη διαδοχή του Φάρατζ, ο οποίος παραιτήθηκε λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου όπου ψηφίστηκε το Brexit, ψήφισαν περίπου 40.000 μέλη του κόμματος.

Ο ίδιος ο Φάρατζ, στην τελευταία ομιλία του ως ηγέτης του κόμματος, κάλεσε τη διάδοχό του να ασκήσει πιέσεις για να πετύχει μια "σκληρή" έξοδο από την ΕΕ που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ψηφοφόρων του Ukip. Όπως είπε, το κόμμα που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, "άλλαξε το κέντρο βαρύτητας" της βρετανικής πολιτικής.

Η νίκη της Τζέιμς ανακοινώθηκε στο συνέδριο του UKIP που διεξάγεται στο Μπόρνμαουθ, στη νότια Αγγλία. Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πάντως ότι το Ukip έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με τον Φάρατζ, ο οποίος ήταν αρχηγός του μεταξύ 2006-9 και 2010-16, που η αποχώρησή του αφήνει ένα τεράστιο, δυσαναπλήρωτο κενό.

Μετά την παραίτησή του από την ηγεσία ο Φάρατζ έχει προσφέρει την υποστήριξή του στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. "Σκοπεύω αυτό το φθινόπωρο να επισκεφθώ ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να προσπαθήσω να βοηθήσω τα ανεξάρτητα και δημοκρατικά κινήματα και σε αυτές τις χώρες επίσης", κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ