ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία και ΗΠΑ δεν συνεργάζονται στη Συρία αν δεν υπάρξει πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας

Ρωσία και ΗΠΑ δεν συνεργάζονται στη Συρία αν δεν υπάρξει πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας
REUTERS/Abdalrhman Ismail

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε στρατιωτικό επίπεδο με τη Μόσχα όσο η κυβέρνηση Άσαντ δεν επιτρέπει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις υπό πολιορκία πόλεις.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Τζον Κέρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, καταδίκασε «τις επανειλημμένες και απαράδεκτες καθυστερήσεις στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας» που προορίζεται για τους αμάχους».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Ουάσιγκτον «βασίζεται στη Ρωσία προκειμένου να ασκήσει την επιρροή της στην κυβέρνηση του Άσαντ με στόχο να επιτραπεί στις οχηματοπομπές με την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ να φθάσουν στο Χαλέπι και σε άλλες περιοχές που έχουν ανάγκη».

Ο εκπρόσωπος του Κέρι, από την πλευρά του, επιβεβαιώνει ότι:

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν στη δημιουργία του κοινού κέντρου στρατιωτικού συντονισμού με τη Ρωσία εάν οι όροι της συμφωνίας για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν τηρηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα, έχει τεθεί σε ισχύ εκεχειρία, -που συμφωνήθηκε μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον- με στόχο να βοηθήσει στο να υπάρξει λύση στη σύρραξη που έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ