ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ προς Βρετανία: Ενιαία αγορά σημαίνει και ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων

Γιούνκερ προς Βρετανία: Ενιαία αγορά σημαίνει και ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων
REUTERS

Δεν μπορούν να υπάρξουν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά μόνο εάν το Λονδίνο αποδεχθεί επίσης  την ελευθερία κυκλοφορίας των εργαζομένων, επισήμαναν σήμερα ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας.

«Επιθυμούμε μια πολύ καλή, πολύ στενή σχέση με την Βρετανία. Την ίδια στιγμή, δεν είναι δυνατόν αυτές οι διαπραγματεύσεις να πλήξουν τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

«Αναφορικά με την ελευθερία κυκλοφορίας των εργαζομένων και των προσώπων... παραμένουμε πιστοί στην θέση– και αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι μεταξύ πρωθυπουργών που αποχωρούν και πρωθυπουργών που παραμένουν– ότι (η ελευθερία αυτή) έχει να κάνει με τους πολίτες στην Ευρώπη», τόνισε ο Γιούνκερ.

«Επομένως δεν μπορώ να δω καμία πιθανότητα συμβιβασμού σε αυτό ακριβώς το ζήτημα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Από την πλευρά του Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας θα πρέπει να διεξαχθούν με γνώμονα το συμφέρον των 27 υπολοίπων κρατών μελών της Ένωσης, παρά της Βρετανίας.

«Είναι απόλυτα σαφές ότι οι διαδικασίες μας, οι κανονισμοί μας, όπως περιγράφονται με ακρίβεια στις συνθήκες μας, στοχεύουν στο να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας, των 27 κρατών μελών, όχι της χώρας που αποχωρεί» δήλωσε ο Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου στην Μπρατισλάβα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ