ΚΟΣΜΟΣ

Οι Κούρδοι της Συρίας ύψωσαν αμερικανικές σημαίες στο Τελ Αμπιάντ ορατές από την Τουρκία

Οι Κούρδοι της Συρίας ύψωσαν αμερικανικές σημαίες στο Τελ Αμπιάντ ορατές από την Τουρκία
Αμερικανικές σημαίες ανεμίζουν στην ταράτσα ημικατεστραμμένου τελωνείου στα τουρκοσυριακά σύνορα, στο συνοριακό πέρασμα του Τελ Αμπιάντ, το οποίο ελέγχουν οι κουρδικές πολιτοφυλακές των YPG, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από την πόλη Ακτσάκαλε στην τουρκική πλευρά τω συνόρων REUTERS/Kadir Celikcan

Αμερικανικές σημαίες, ορατές ακόμη και από τα τουρκικά σύνορα, υψώθηκαν σήμερα στο Τελ Αμπιάντ (Tel Abyad), στη βόρεια Συρία, μια ζώνη που ελέγχεται από τον αραβοκουρδικό συνασπισμό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (QSD), ανέφερε φωτορεπόρτερ που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), που θεωρούνται από την Άγυκρα παρακλάδι του PKK, ύψωσαν αμερικανικές σημαίες σε τρία σημεία στην κοινότητα Ταλ Αμπιάντ, μετέδωσε και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Οι σημαίες είναι ορατές από την τουρκική πόλη Ακτσάκαλε (Akçakale), που βρίσκεται στη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα (Şanlıurfa).

Η κοινότητα του Τελ Αμπιάντ, στην επαρχία της Ράκα, καταλήφθηκε στις 15 Ιουνίου 2015 από τους Κούρδους, οι οποίοι στη συνέχεια συμμάχησαν με οργάνωσεις Αράβων ανταρτών και συγκρότησαν τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

H Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση τις YPG, σε πλήρη αντίθεση με τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που τις αναγνωρίζουν ανοιχτά ως στρατηγικό εταίρο τους στον αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το Anadolu οι Κούρδοι μαχητές είχαν υψώσει την αμερικανική σημαία και πριν από δύο εβδομάδες όταν απελευθέρωσαν την πόλη Μάνμπιτζ (Manbij) από το Ισλαμικό Κράτος.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, o εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ (Peter Cook) εξέφρασε τη λύπη του και κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να υψώνουν τις σημαίες της δικής τους χώρας.

Με την κατάληψη του Τελ Αμπιάντ στα μέσα Ιουνίου, οι Κούρδοι της Συρίας απέκοψαν την οδό ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών από την Τουρκία προς τα εδάφη που ελέγχουν στη Συρία και ιδίως προς τη Ράκα (Raqqa), την ντε φάκτο πρωτεύουσά τους στη Συρία.

Tel Abyad Kurds 2016 09 08T130604Z 2 MTZGRQEC974US41W RTRFIPP 0 MIDEAST CRISIS KURDS

Κουρδικές δυνάμεις κατευθύονται σε λόφο προς το Τελ Αμπιάντ της επαρχίας Ράκα, λίγο αφότου ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο της περιοχής, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 - Πηγή: REUTERS/Rodi Said

Την ίδια στιγμή, αμερικανικές ειδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν προκειμένου να υποστηρίξουν τις τουρκικές δυνάμεις και τις οργανώσεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία.

Αυτό έκανε γνωστό σήμερα ο επικεφαλής ενημέρωσης του Πενταγώνου, Πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις (Jeff Davis).

Όπως διευκρίνισε, αυτή η αποστολή αποφασίστηκε «έπειτα από αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με αξιωματικό του αμερικανικού στρατού, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ απαριθμούνται σε μερικές «δεκάδες».

«Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις συνοδεύουν τις τουρκικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης» στις προσπάθειές τους να απωθήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από μια περιοχή στα νότια των τουρκοσυριακών συνόρων, «κοντά στην Τζαράμπλους και το Αλ Ράι», επισήμανε ο Ντέιβις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ