ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρέντσι δεν συμμερίζεται τις θέσεις Ολάντ και Μέρκελ

Ο Ρέντσι δεν συμμερίζεται τις θέσεις Ολάντ και Μέρκελ
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μιλά στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Radovan Stoklasa

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi) δεν συμμερίζεται τις θέσεις των Φρανσουά Ολάντ (François Hollande) και Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel), όπως προέκυψαν στο τέλος της σημερινής συνόδου κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν συμμετείχε στην συνέντευξη τύπου με τους Ολαντ και Μέρκελ, διότι δεν συμμερίζεται τα συμπεράσματά τους».

«Δεν θα παίξω ρόλο ήδη γραμμένο, δεν φοβάμαι να πω ότι αυτή την φορά διαφωνώ», είπε ο Ρέντσι.

«Δεν κάνω πολεμική, αλλά δεν με ικανοποιούν τα αποτελέσματα της συνόδου για την ανάπτυξη και την μετανάστευση», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε μήνυμά του στο Twitter, το οποίο έγραψε μετά το πέρας της συνόδου, ο Ιταλός πρωθυπουργός έγραψε:

Σημειώθηκε πολύ μικρό βήμα προόδου. Δεν είναι αρκετό. Αν δεν αλλάξει τις πολιτικές της σε ότι αφορά την μετανάστευση και οικονομία, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μεγάλο κίνδυνο.

«Οι λύσεις που είχαν βρεθεί μετά την σύνοδο της Μάλτας έμειναν νεκρό γράμμα», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την έξοδο των ηγετών.

«Δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι, έχοντας λύσει το πρόβλημα της Τουρκίας, λύθηκε και το πρόβλημα στο σύνολο του», υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι η χώρα του «για το μεταναστευτικό θέλει να δει να γίνονται πράξεις».

Σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως «η Ιταλία χρειάζεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας ότι «είναι και η Ευρώπη, στο σύνολο της, η οποία πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, εγκαταλείποντας την πολιτική της λιτότητας».

«Η Γερμανία δεν σέβεται τους κανόνες»

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica σχολιάζει ότι η στάση της Ιταλίας είναι στα όρια της ρήξης με την Γαλλία και την Γερμανία.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κεντροαριστερός Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση για άλλη μια φορά στο υπερβολικό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, το οποίο –όπως είπε– δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά από την Μπρατισλάβα:

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπογράψει συμφωνίες με τις αφρικανικές χώρες για την μετανάστευση, θα το πράξουμε μόνοι μας. Αν το μόνο που κάνει η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή είναι να μεταφέρει τους μετανάστες στην Σικελία, αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Κλείνοντας ο Ματέο Ρέντσι ανέφερε ότι στη σύνοδο της Μπρατισλάβα παρατηρήθηκαν λεκτικοί ακροβατισμοί όσων θέλουν να θεωρούν ότι στη συνάντηση των ηγετών σημειώθηκε πρόοδος σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ