«Λευκός καπνός» στις συνομιλίες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν - Ειρηνευτική συμφωνία μετά από 40 χρόνια
Αρμένιος στρατιώτης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
AP Photo/Sergei GritsΣε μία ιστορική ειρηνευτική συμφωνία κατέληξαν μετά από 40 χρόνια αιματηρών συγκρούσεων η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη (13/3) συμφώνησαν στο κείμενο για τον τερματισμό της έντασης.
«Η ειρηνευτική συμφωνία είναι έτοιμη προς υπογραφή. Η Δημοκρατία της Αρμενίας είναι έτοιμη να αρχίσει διαβουλεύσεις με τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την ημερομηνία και τον τόπο υπογραφής της συμφωνίας» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας αναφέρει.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν αναφέρει: «Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας για την ειρήνη και την εγκαθίδρυση διακρατικών σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας έχουν ολοκληρωθεί».
Αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα
Βέβαια, το χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή της συμφωνίας είναι αβέβαιο, καθώς το Αζερμπαϊτζάν έχει δηλώσει ότι προϋπόθεση για την υπογραφή της είναι η αλλαγή του συντάγματος της Αρμενίας, το οποίο, όπως λέει, εγείρει σιωπηρές αξιώσεις στο έδαφός του.
Η Αρμενία αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς, αλλά ο πρωθυπουργός Νικολ Πασινιάν έχει δηλώσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι το ιδρυτικό έγγραφο της χώρας πρέπει να αντικατασταθεί και έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον σκοπό αυτό. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως δήλωσε την Πέμπτη (13/3) ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, οι δύο χώρες δεν προτίθενται να αναπτυχθούν δυνάμεις από τρίτες χώρες κατά μήκος των συνόρων τους αφότου τα δύο μέρη υπογράψουν μια ειρηνευτική συμφωνία.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πιο κοντά από ποτέ το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Στόχος η δημιουργία του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου στις ΗΠΑ
10:07
«Κλειδώνει» η κυβερνητική ομάδα στην Άγκυρα: Ποιοι υπουργοί θα συνοδεύσουν τον Μητσοτάκη - Στοχευμένες συμφωνίες στο «μενού» της συνάντησης με Ερντογάν
09:59
Σε επιφυλακή για πλημμύρες οι Δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου: Υπερχείλισαν φράγματα
09:49
ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών - Άλλοι τρεις χρειάστηκαν μεταμόσχεση
09:42