Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σερβίας - Προθεσμία 30 ημερών για νέα κυβέρνηση ή εκλογές
Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούσεβιτς
AP Photo/Darko VojinovicΤο κοινοβούλιο της Σερβίας έκανε επίσημα αποδεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς ενεργοποιώντας μια προθεσμία 30 ημερών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Η παραίτηση της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μίλος Βούτσεβιτς, είναι πλέον γεγονός και επίσημα με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να λέει ότι ενδέχεται να προκηρύξει νέες εκλογές στις αρχές Ιουνίου.
Ο Βούτσεβιτς, επικεφαλής του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και σύμμαχος του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παραιτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις πολιτικές εντάσεις και εν μέσω διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από την κατάρρευση τμήματος της οροφής σε σιδηροδρομικό σταθμό στη βόρεια πόλη Νόβι Σαντ τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τον ορισμό νέας κυβέρνησης
Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο πρόεδρος Βούτσιτς έχει πλέον 30 ημέρες προθεσμία για να προτείνει έναν νέο υποψήφιο πρωθυπουργό που θα ηγηθεί της κυβέρνησης μέχρι το 2027, οπότε έχουν προγραμματιστεί κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
«Το σερβικό κοινοβούλιο… αναγνώρισε την παραίτηση του πρωθυπουργού και η κυβερνητική θητεία λήγει», δήλωσε η πρόεδρος του κοινοβουλίου Ana Brnabic. «Η προθεσμία για τη νέα κυβέρνηση λήγει στις 18 Απριλίου τα μεσάνυχτα».
Εάν ο Βούτσιτς δεν διορίσει νέο υποψήφιο πρωθυπουργό εντός της προθεσμίας, θα προκηρυχθούν εκλογές εντός 45 έως 60 ημερών.
Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου που ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου και είχε ως τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη την παραίτηση του Βούτσιτς, σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν κατά της κυβέρνησης και τάχθηκαν υπέρ των διαδηλωτών φοιτητών.
Την Τετάρτη η απολογία του 38χρονου που σκότωσε τη 31χρονη σύζυγό του στον Κολωνό (vid)
08:50
Χαμένος πίνακας του Ρέμπραντ επανεντοπίστηκε μετά από 65 χρόνια
08:42
Κατασκοπευτικό «θρίλερ» στη Σούδα: Κρυπτογραφημένο λογισμικό βρέθηκε στο κινητό του 36χρονου – Στο «μικροσκόπιο» της ΕΥΠ επί ένα μήνα
08:38
Στο «κόκκινο» Κηφισός και κέντρο - Χαμηλές ταχύτητες στην Αττική Οδό
08:34