ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ήττα της Μέρκελ δείχνουν τα exit polls για τις εκλογές στο Βερολίνο

Νέα ήττα της Μέρκελ δείχνουν τα exit polls για τις εκλογές στο Βερολίνο
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρακολουθεί τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την άτυπη σόνοδο κορυφής στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, την Παρασκεή 16 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Leonhard Foeger

Το δεύτερο εκλογικό του πλήγμα σε διάστημα δύο εβδομάδων υπέστη το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου κατέγραψε στην πρωτεύουσα τα χαμηλότερα ποσοστά του μετά την ενοποίηση, πτώση που αποδίδεται στην ανησυχία για την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ.

Τα exit polls της δημόσιας τηλεόρασης ARD δείχνουν ότι η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταγράφει διψήφιο ποσοστό στο 11,5 %.

Με αυτό ως τελικό αποτέλεσμα, το ακροδεξιό κόμμα κατορθώνει να εξασφαλίσει εκπροσώπηση σε δέκα από τα δεκαέξι τοπικά κοινοβούλια της Ομοσπονδίας.

Για το κυβερνητικό στρατόπεδο, οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν στους Χριστιανοδημοκράτες 18%, από 23,3% στις προηγούμενες εκλογές του 2011, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 23%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (Sigmar Gabriel) προσανατολίζονται πλεόν στη διάσπαση της μεγάλης συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες στην τοπική κυβέρνηση της γερμανικής πρωτεύουσας.

Το εκλογικό πλήγμα της Μέρκελ είναι το δεύτερο μέσα σε δύο εβδομάδες, έπειτα από την αποτυχία της στο ανατολικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανίας (Mecklenburg-Vorpommern). Οι απανωτές αποτυχίες εγείρουν αμφιβολίες για το πολιτικό μέλλον της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το κόμμα της έχει λιγοστές εναλλακτικές λύσεις για νέο ηγέτη, κάτι που καθιστά δεδομένη την εκ νέου υποψηφιότητά της· μέχρι νεωτέρας με τον γηραιό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble) να καραδοκεί.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ