ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Νέα πανωλεθρία για την Μέρκελ στο Βερολίνο, είσοδος του AfD στο κοινοβούλιο

Γερμανία: Νέα πανωλεθρία για την Μέρκελ στο Βερολίνο, είσοδος του AfD στο κοινοβούλιο
Η Άγκελα Μέρκελ είδε το CDU να παίρνει τα χαμηλότερα ποσοστά του από το 1990 στο Βερολίνο REUTERS/Stefanie Loos/φωτογραφία αρχείου

Μετά το «χαστούκι» των εκλογών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου -Δυτικής Πομερανίας, το CDU της Άγκελα Μέρκελ δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα σε διάστημα δυο εβδομάδων, αυτή τη φορά στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες αναδείχθηκαν δεύτερο κόμμα στις περιφερειακές εκλογές της γερμανικής πρωτεύουσας, πίσω από το SPD, όμως είδαν το ποσοστό τους να συρρικνώνεται στο 17,6%, που είναι το χαμηλότερο που καταγράφεται από την ενοποίηση της Γερμανίας, το 1990.

Μετά την ήττα της Μέρκελ στην εκλογική της περιφέρεια πριν από δύο εβδομάδες, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για την αρχή του τέλους της γερμανίδας καγκελαρίου, κάτι που μάλλον επιβεβαιώνεται, λαμβάνοντας υπόψιν το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του CDU στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου.

Πρόκειται για την πέμπτη συνεχή ήττα του CDU σε επίπεδο κρατιδίων και την τρίτη η οποία δεν αναδεικνύει πλειοψηφία CDU και SPD. Ο συνεχιζόμενος κατήφορος των Χριστιανοδημοκρατών εκτιμάται ότι θα δρομολογήσει εξελίξεις στη Γερμανία, με το μέλλον της Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος να είναι αμφίβολο, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν η γερμανίδα καγκελάριος θα παραμείνει πιστή στην πολιτική της στο μεταναστευτικό, δεδομένου ότι πλέον δέχεται επικρίσεις κι από το «αδελφό» κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών CSU.

Η Μέρκελ χρεώνεται μεν την νέα ήττα, μένει όμως να αποδείξει αν θα καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά και από αυτήν, ενόψει και των εθνικών εκλογών το φθινόπωρο του 2017.

2016 09 18T183927Z 1853828822 S1BEUCBCRVAB RTRMADP 3 GERMANY ELECTION

Pazderski και Meuthen πανηγυρίζουν την είσοδο του AfD στο τοπικό κοινοβούλιο/Πηγή:REUTERS/Fabrizio Bensch

Μεγάλος νικητής των εκλογών, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που είδε τα ποσοστά του να καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο, αντιστρόφως ανάλογα από εκείνα του CDU. Το ξενοφοβικό κόμμα κατετάγη μεν πέμπτο, αλλά με το 14,2% των ψήφων που συγκέντρωσε, εξασφάλισε την παρουσία του στο τοπικό κοινοβούλιο, για πρώτη φορά.

Για πανωλεθρία των SPD και CDU κάνει λόγο η Bild, που αναφέρεται στα ιστορικά χαμηλά ποσοστά των δύο κομμάτων στις εκλογές του Βερολίνου.

Οι νέες απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών αποδίδονται στην πολιτική που ακολουθεί η Άγκελα Μέρκελ σε ότι αφορά την μεταναστευτική-προσφυγική κρίση. Μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ μίλησε για «δεύτερο ηχηρό μήνυμα αφύπνισης» προς το CDU, μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, σημειώνοντας στην εφημερίδα Bild ότι «μια τεράστια και συνεχιζόμενη απώλεια της εμπιστοσύνης από τους πιστούς ψηφοφόρους απειλεί τον συντηρητικό συνδυασμό», προσθέτοντας πως ο Συνασπισμός της Μέρκελ πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη, αλλάζοντας την μεταναστευτική του πολιτική.

Πρώτο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής αναδείχθηκε το SPD με 21,6%, δεύτερο το CDU με βαριές απώλειες (17,6%), ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε το Die Linke με 15,6%, λίγο πιο μπροστά από τους Πράσινους που συγκέντρωσαν το 15,2%. Ακολουθεί το AfD με 14,2%, ενώ 6,7 συγκέντρωσε το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και 1,7% οι Πειρατές.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες (67%), ενώ το 2011 ήταν 60,2% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και αυτό οφείλεται στην κινητοποίηση των αναποφάσιστων από το AfD.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που αναδείχθηκαν μεν πρώτο κόμμα, αλλά είδαν κι αυτοί τα ποσοστά τους να καταγράφουν σημαντική πτώση, προσανατολίζονται πλέον στη διάσπαση της μεγάλης συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες στην τοπική κυβέρνηση της γερμανικής πρωτεύουσας.

2016 09 18T164254Z 933215227 LR1EC9I1AF72J RTRMADP 3 GERMANY ELECTION

Γκάμπριελ και Μίλερ "μουδιασμένοι" μετά τα αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου/Πηγή: REUTERS/Hannibal Hanschke

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα συνεχίσει να κυβερνά την πόλη του Βερολίνου για τα επόμενα πέντε χρόνια και ο Μίχαελ Μίλερ θα παραμείνει δήμαρχος και επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης. Πρέπει όμως να βρει οπωσδήποτε εταίρους. Πράσινοι (Gruene) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με τους χριστιανοδημοκράτες (CDU).

Έτσι, η μοναδική -και αναγκαστικά τρικομματική, αφού απαιτούνται 75 έδρες για να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία- εναλλακτική είναι ο συνασπισμός με την Αριστερά και τους Πράσινους, δηλαδή ο λεγόμενος κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός. Το ακροδεξιό-λαϊκιστικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" αποκλείεται εξ ορισμού από τα δημοκρατικά κόμματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ