ΚΟΣΜΟΣ

Ο Άσαντ κατηγορεί τις ΗΠΑ για βομβαρδισμούς κατά του συριακού στρατού

Ο Άσαντ κατηγορεί τις ΗΠΑ για βομβαρδισμούς κατά του συριακού στρατού
Φωτογραφία αρχείου SANA/Handout via REUTERS

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ, ότι διέπραξαν μια «καταφανή επίθεση» εναντίον της χώρας του, καθώς το Σάββατο βομβαρδίστηκαν θέσεις του συριακού στρατού, ανατολικά της χώρας.

Όπως είπε:

Κάθε φορά που το Κράτος της Συρίας προελαύνει στο μέτωπο και καταγράφει πρόοδο στη διαδικασία της εθνικής συμφιλίωσης, τα Κράτη που διάκεινται εχθρικά προς τα εμάς επιτείνουν την υποστήριξή τους στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Τελευταίο παράδειγμα, η καταφανής επίθεση των ΗΠΑ εναντίον μιας θέσης του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ προς όφελος της τρομοκρατικής οργάνωσης Ντάες.

Ο πρόεδρος της Συρίας προέβη στις παραπάνω δηλώσεις, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, καθώς έκανε δεκτό τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν αρμόδιο για τα θέματα Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

«Τα μέρη που διάκεινται εχθρικά στη Συρία κάνουν ό,τι φαντάζει αδύνατο για να συνεχίσουν τον πόλεμο οι τρομοκράτες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εκεχειρία στη Συρία επλήγη έπειτα από τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εναντίον του συριακού στρατού στην περιοχή Ντέιρ Έζορ, οι οποίοι στοίχισαν την ζωή σε 90 ανθρώπους στις τάξεις του στρατού.

Έπειτα από την αεροπορική επιδρομή, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το όρος Θούρντα, που δεσπόζει πάνω από το αεροδρόμιο του Ντέιρ Εζόρ τον οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή. Οι τζιχαντιστές τώρα μπορούν να εμποδίζουν τις κινήσεις των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων.

Από την πλευρά του ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Σεργκέι Ρουντσκόι, δήλωσε πως η εκεχειρία στη Συρία «δεν έχει νόημα» μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις των ανταρτών αλλά και την ανικανότητα των ΗΠΑ να συνεργαστούν.

Συγκεκριμένα, κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι δεν διαθέτουν κανένα αποτελεσματικό μοχλό προκειμένου να ασκήσουν επιρροή στην αντιπολίτευση της Συρία.

Σε μια νέα επίθεση εναντίον του Πενταγώνου, ο ανώτατος αξιωματικός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους αντάρτες, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, την επονομαζόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση, ότι δεν σέβονται καμία από τις δεσμεύσεις που προβλέπει η συμφωνία της Γενεύης της 9ης Σεπτεμβρίου μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον. Μάλιστα, η Ρωσία κατηγορεί τους αντάρτες ότι παραβίασαν την εκεχειρία 302 φορές.

«Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η μετριοπαθής αντιπολίτευση δεν κράτησε αποστάσεις από το Μέτωπο αλ Νόσρα» πρόσθεσε ο αξιωματικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ