ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Συνελήφθη 16χρονος για «τρομοκρατική» φάρσα

Γαλλία: Συνελήφθη 16χρονος για «τρομοκρατική» φάρσα
REUTERS/Philippe Wojazer

Ένας 16χρονος συνελήφθη μετά τον εσφαλμένο τρομοκρατικό συναγερμό που σήμανε το Σαββατοκύριακο στο κέντρο του Παρισιού.

Συγκεκριμένα, ένα τηλεφώνημα για βόμβα είχε ως αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν περισσότεροι από 100 αστυνομικοί και άνδρες των ειδικών δυνάμεων στην πολυσύχναστη συνοικία Σατελέ, το Σάββατο, όπου κάποιοι υποστήριζαν ότι κρατούνταν όμηροι εντός του ναού Σεν Λε.

Ύποπτοι όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές της Γαλλίας, είναι δύο έφηβοι – ο ένας εκ των οποίων ακόμα αναζητείται.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς δήλωσε μετά το συμβάν:

Εν μέσω αυτής της τεταμένης περιόδου, σε εκείνους που σκέφτονται αυτά τα αρρωστημένα αστεία... αξίζει να τιμωρηθούν αυστηρά.

Η εφημερίδα L'Obs έγραψε την Κυριακή στη διαδικτυακή της έκδοση ότι είχε έλθει σε επαφή με δύο εφήβους, ηλικίας 16 και 17 ετών, οι οποίοι και τους παρέδωσαν το ηχογραφημένο υλικό υποστηρίζοντας πως είναι το τηλεφώνημα που έκαναν στην αστυνομία.

«Η αρχική ιδέα ήταν να χτυπήσουμε σε ένα τέμενος, όμως μετά το Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα είχε καλύτερα αποτελέσματα εάν στοχοθετούσαμε μια εκκλησία» ακούγονταν να λένε, αναφερόμενοι στην επίθεση που διέπραξαν δύο τζιχαντιστές στον ναό σε αυτήν την πόλη της Νορμανδίας, όπου δολοφόνησαν έναν ιερέα.

Οι Γάλλοι ερευνητές θεωρούν ότι στόχος των δραστών ήταν «να προκαλέσουν θόρυβο». Η εισαγγελία ξεκίνησε μια έρευνα με την κατηγορία της «καταγγελίας ενός φανταστικού εγκλήματος» και «διάδοση ψευδών πληροφοριών με στόχο να γίνει πιστευτή μια επικίνδυνη καταστροφή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ