ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδρούν οι ευρωβουλευτές στην απόφαση της Κύπρου για εξαγορά της υπηκοότητας

Αντιδρούν οι ευρωβουλευτές στην απόφαση της Κύπρου για εξαγορά της υπηκοότητας
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τις έντονες αντιδράσεις των ευρωβουλευτών προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης της Κύπρου να διευκολύνει την "εξαγορά" υπηκοότητας της Ε.Ε. μέσω επενδυτικού προγράμματος.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, η κυπριακή κυβέρνηση, προχώρησε σε αλλαγές στο πρόγραμμα υπηκοότητας με επενδύσεις, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα σε πολίτες εκτός της ΕΕ να αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα, με αντάλλαγμα μία επένδυση σε κυπριακά ομόλογα ή ακίνητα.

Η Ανα Γκόμες, Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία, σχολιάζοντας την συγκεκριμένη είδηση, ανέφερε: «μου προκαλεί αποτροπιασμό το γεγονός ότι τέτοια προγράμματα πολλαπλασιάζονται», ενώ ο Ούρμας Πάετ, Εσθονός ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι «η πώληση διαβατηρίων είναι απαράδεκτη. Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο το ότι οι αιτούντες δεν έχουν κάποια κρυφή ατζέντα, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη από άποψη ασφάλειας».

Η Κύπρος εισήγαγε αυτό το πρόγραμμα ως προσωρινό μέτρο για την άντληση κεφαλαίων, μετά από τη διάσωση της χώρας το 2013, θυμίζει το Politico. Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, η πώληση διαβατηρίων είχε αποφέρει στη χώρα περίπου 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Σωκράτη Χάσικο, τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι, η κυβέρνηση έχει αλλάξει το πρόγραμμα αρκετές φορές για να το κάνει πιο ελκυστικό σε πιθανούς επενδυτές. Η Μάλτα έχει επίσης ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, προσφοράς υπηκοότητας με αντάλλαγμα επενδύσεις.

Μετά από την τελευταία αλλαγή που έγινε, δεν χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση σε πεντάδες. Πλέον, ένας επενδυτής μπορεί να πάρει κυπριακό διαβατήριο σε περίπου τρεις μήνες για 2,5 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα επίσης θέτει ως όρο την ιδιοκτησία ακινήτου στην Κύπρο, δίχως όμως να χρειάζεται να ζει κάποιος εκεί.
Το πρόγραμμα της Κύπρου είναι μεν πιο ακριβό από εκείνο της Μάλτας, αλλά υπερτερεί σε ταχύτητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ