ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Η αυτοκινητοπομπή στο Χαλέπι δεν χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή

Μόσχα: Η αυτοκινητοπομπή στο Χαλέπι δεν χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή
Κατεστραμμένα φορτηγά μετά από χτύπημα στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Ουρούμ Αλ Κούμπρα (Urum al-Kubra), δυτικά του Χαλεπίου, όπως τα κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Ammar Abdullah

Οι υπουργοί Εξωτερικών των είκοσι χωρών που συγκροτούν την Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας συμφώνησαν κατά την σημερινή τους συνάντηση στην ανάγκη να επιδιωχθεί εκεχειρία σε όλη την συριακή επικράτεια με βάση την συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας, παρά την βία που μαίνεται στην χώρα, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη στιγμή που η Μόσχα αρνείται ότι η αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας στην επαρχία του Χαλεπίου χτυπήθηκε από αέρος.

«Οι χώρες-μέλη της Ομάδας επίσης συζήτησαν την σημασία να συνεχίσει η άσκηση πίεσης στις τρομοκρατικές οργανώσεις Νταές (σ.σ. ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) και το Μέτωπο Αλ Νούσρα, ενώ αναγνώρισαν τις δυσκολίες διαχωρισμού των μαχητών της Αλ Νούσρα από τα μέλη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης σε κάποιες περιοχές της χώρας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι (John Kirby) με ανακοίνωση του.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι ανέστειλαν όλες τις αυτοκινητοπομπές μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, έπειτα από την αεροπορική επιδρομή που έπληξε αυτοκινητοπομπή που αποτελoύνταν από 31 φορτηγά αργά χθες.

Το περιστατικό συγκέντρωσε την καταδίκη του μεγαλύτερου μέρους της διεθνούς κοινότητας, με την Ουάσιγκτον να εκφράζει την οργή της για το περιστατικό, αλλά τη Μόσχα να παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική ερμηνεία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ούτε η ρωσική ούτε η συριακή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ (Igor Konashenkov) τόνισε σε ανακοίνωση του, ότι η αυτοκινητοπομπή δεν επλήγη από αέρος, αλλά ότι τα οχήματα καταστράφηκαν από φωτιά, την οποία προκάλεσε το φορτίο που μετέφεραν.

«Μελετήσαμε λεπτομερώς το οπτικοακουστικό υλικό από το περιστατικό με τους αποκαλούμενους "ακτιβιστές" και δεν εντοπίσαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η αυτοκινητοπομπή χτυπήθηκε από πυρομαχικά», δήλωσε ο Κονασένκοφ.

Όπως σημείωσε, «το σύνολο των πληροφοριών για την κίνηση της αυτοκινητοπομπής ήταν γνωστή μόνο στους μαχητές που δρουν στην περιοχή».

Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του εκπροσώπου του γραφείου ανθρωπιστικών αποστολών του ΟΗΕ (UNOCHA) Γενς Λάρκε (Jens Laerke), ο οποίος νωρίτερα την Τρίτη είχε πει σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι η Μόσχα είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την πορεία της αυτοκινητοπομπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ