ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ

Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ
Διαδηλωτές συμμετέχουν με ευφάνταστο τρόπο στην πορεία διαμαρτυρίας κατά της διατλαντικής κατά της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου (TTIP) μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ και της αντίστοιχης μεταξύ ΕΕ-Καναδά (Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA), στo Βερολίνο, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Fabrizio Bensch TPX IMAGES OF THE DAY

Δεκάδε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες, σε πολύ κοντινή απόσταση από την έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών, για να καταγγείλουν την διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTIP), η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, και την αντίστοιχη εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA).

Τρεις ημέρες μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της TTIP σε επτά πόλεις της Γερμανίας, όπου συμμετείχαν κατά τους διοργανωτές 320.000 άνθρωποι, οι διαδηλωτές των Βρυξελλων συγκεντρώθηκαν γύρω στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) με στόχο να πραγματοποιήσουν πορεία προς τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο κάλεσμα μη κυβερνητικών οργανώσεων, κομμάτων της αριστεράς και συνδικαλιστικών ενώσεων, ανταποκρίθηκαν 15.000 διαδηλωτές –αριθμό που η βελγική αστυνομία κατέβασε στους 9.000.

«TTIP, Ceta δεν τις θέλουμε!» ήταν ένα από τα συνθήματα που έδωσαν παλμό στην πορεία, όπου μεταξύ άλλων διακρινόταν πανό που έγραφε «Για την Δημοκρατία, τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες: TTIP Stop».

«Είναι βέβαιο ότι είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι. Αυτό θα αποσταθεροποιήσει πλήρως την αγορά του αγροτικού τομέα», είπε ο Βέλγος αγρότης Στεφάν Ντελόν (Stéphane Delogne), μιλώντας σε ρεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αυτές οι διατλαντικές αντιδημοκρατικές συνθήκες (...) ευνοούν κυρίως τους μετόχους των πολυεθνικών και των οικονομικών δυνάμεων σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών, των εργατών και τους συνταξιούχων, των γυναικών και των νέων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης», καταγγέλλει στον ιστότοπό της το βελγικό τμήμα της οργάνωσης «Stop TTIP» –εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης.

«H TTIP και η CETA θα διευκολύνουν την εξαγωγή των προϊόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τουλάχιστον στον Καναδά όπου επιτεύχθηκε συμφωνία. Είναι μια απάντηση στην οικονομική κρίση», υποστήριξε σήμερα στο βελγικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTBF η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ (Cecilia Malmström).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ