ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο πλέον διάσημος εξορκιστής του Βατικανού

Πέθανε ο πλέον διάσημος εξορκιστής του Βατικανού
Church Militant

Ο πιο γνωστός αλλά και αμφιλεγόμενος εξορκιστής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ο ιερέας Γκάμπριελ Άμορθ (Gabriele Amorth), «έφυγε» την Παρασκευή, σε ηλικία 91 ετών.

Στην 30χρονη πορεία του, ο Άμορθ ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς εξορκιστές του Πάπα έχοντας στο βιογραφικό του πάνω από 70.000 εξορκισμούς. Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι «δαιμονισμένοι» που αντιμετώπιζε ήταν θηλυκού γένους και συγκεκριμένα μεσήλικες γυναίκες, οι οποίες -κατά τον ίδιο- είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις δυνάμεις του κακού, λόγω της πίστης τους σε υπερφυσικές δυνάμεις και ζώδια.

Ο άοκνος εξορκιστής πίστευε ακράδαντα πως ο «Διάβολος είναι αόρατος αλλά μπορεί κάποιος να τον δει στα άτομα που κυριεύει, μέσα από τον πόνο και τη βλασφημία». «Μερικές φορές με κοροϊδεύει, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι απολαμβάνω τη δουλειά μου», συνήθιζε να λέει ο Άμορθ, ο οποίος «έβλεπε» την παρουσία του Σατανά μέσα σε ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Στάλιν.

Οι τολμηρές δηλώσεις του πατέρα Άμορθ προκαλούσαν κατά καιρούς αναστάτωση στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και γίνονταν συχνά αντικείμενο χλευασμού από τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άποψη που είχε εκφράσει κάποτε ότι η γιόγκα είναι κάτι μοχθηρό και ότι τα βιβλία του Χάρι Πότερ «διαφημίζουν» τη μαύρη μαγεία, σύμφωνα με τη Mirror.

Πάντως, παρά την αυστηρότητα και την σοβαρότητα που επεδείκνυε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ο πατήρ Άμορθ περιγράφεται από όσους τον γνώριζαν καλά ως ένας γλυκός άνθρωπος, με πολύ χιούμορ.

Χαρακτηριστική είναι η ατάκα που συνήθιζε να λέει στους πιστούς: «Ξέρετε γιατί ο Διάβολος την κοπανάει όταν με βλέπει; Επειδή είμαι πολύ πιο άσχημος από αυτόν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ