ΚΟΣΜΟΣ

Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι 113 ετών

Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι 113 ετών

Τον λένε Yisrael Kristal και είναι 113 ετών. Είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με την επιτροπή των Ρεκόρ Γκίνες, και είναι επιζών του Άουσβιτς.

Η ιστορία του είναι συγκινητική καθώς θα σβήσει 113 κεράκια, γιορτάζοντας παράλληλα κάτι που στερήθηκε πριν από 100 χρόνια εξαιτίας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Yisrael δεν γιόρτασε τα 13 του χρόνια και έχασε την μπαρ μιτσβά του, την εβραϊκή τελετή κατά την οποία ένα αγόρι μετατρέπεται σε άνδρα. Η κόρη του Shulamith Kristal-Kuperstoch, δήλωσε στο CNN, ότι η τελετή θα πραγματοποιηθεί στα φετινά του γενέθλια και τόνισε ότι είναι «προνόμιο» για εκείνη ότι θα την οργανώσει. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, θα διορθώσει το λάθος του παρελθόντος.

Ο Yisrael Kristal γεννήθηκε στην Πολωνία το 1903. Eπέζησε από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εγκαταστάθηκε στο Λοτζ της Πολωνίας όπου έμεινε μέχρι τη ναζιστική εισβολή, το 1939. Τότε εκτοπίστηκε μαζί με την οικογένειά του στο γκέτο της πόλης και τέσσερα χρόνια αργότερα στάλθηκε στο Άουσβιτς. Τα παιδιά του πέθαναν στο γκέτο Λοτζ και η σύζυγός του στο Άουσβιτς.

Ο ίδιος επιβίωσε παρά τις απάνθρωπες συνθήκες στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Όταν οι Σύμμαχοι απελευθέρωσαν το Άουσβιτς, ζύγιζε 37 κιλά. Έπειτα μετακόμισε στο Ισραήλ όπου γνώρισε τη δεύτερη γυναίκα του, το 1950.

Ο συνταξιούχος ζαχαροπλάστης σήμερα έχει μία μεγάλη οικογένεια.

«Δούλεψε σκληρά για να ξαναχτίσεις ότι έχει χαθεί»

Όταν αναγνωρίστηκε από την επιτροπή Γκίνες ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο ρωτήθηκε ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας. Όμως απάντησε ότι δεν ξέρει.

«Πιστεύω ότι όλα καθορίζονται από εκεί ψηλά και εμείς δεν θα μάθουμε ποτέ τους λόγους. Άνθρωποι πιο έξυπνοι, πιο δυνατοί και πιο ωραίοι από μένα δεν βρίσκονται πια σ' αυτόν τον κόσμο. Αυτό που μας μένει να κάνουμε είναι να εργαζόμαστε σκληρά και να ξαναφτιάχνουμε ό,τι χάσαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Λόγω της ηλικίας του ο Κριστάλ δεν παραχωρεί συνεντεύξεις. Η κόρη του είπε ότι είναι ένας «πολύ θετικός, αισιόδοξος άνθρωπος, με μεγάλη καρδιά».

Το 2014, σε μια συνέντευξη που έδωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ο Γισραέλ Κριστάλ ρωτήθηκε τι έτρωγε στη ζωή του για να ζήσει τόσο πολύ. «Δεν είχαμε πάντα φαγητό στα στρατόπεδα. Έτρωγα ό,τι μου έδιναν. Τρώω για να ζήσω, δεν ζω για να τρώω», απάντησε.

World's oldest man to celebrate Bar Mitzvah at 113

By Bryony Jones and Amir Tal

ΔΗΜΟΦΙΛΗ