ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ υποσχέθηκε 3 δισ. για την αντιμετώπιση ασθενειών

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ υποσχέθηκε 3 δισ. για την αντιμετώπιση ασθενειών
EPA/PETER DaSILVA

Την υπόσχεση ότι θα προσφέρει 3 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, για ιατρικές έρευνες, έδωσε ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η σύζυγος του, Πρίσιλα Τσαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Σαν Φρανσίσκο, ανακοινώνοντας ότι στόχος τους είναι να «θεραπευτούν, να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν όλες οι ασθένειες μέχρι το τέλος του αιώνα».

Τα χρήματα θα διατεθούν από το Chan Zuckerberg Initiative, το ίδρυμα το οποίο δημιούργησαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το BBC, οι ηγέτες της τεχνολογίας στρέφουν πλέον την προσοχή τους στον τομέα της υγείας, καθώς αυτή την εβδομάδα και η Microsoft ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να «επιλύσει» τον καρκίνο, χρησιμοποιώντας εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης.
Το DeepMind της Google συνεργάζεται με το εθνικό σύστημα υγείας στη Βρετανία, για να βρουν έναν τρόπο να χρησιμοποιούνται οι υπολογιστές ώστε να γίνονται διαγνώσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια. Και η IΒΜ με το ΜΙΤ ανακοίνωσαν πριν από μερικά 24ωρα τη συνεργασία τους, προκειμένου να αναπτυχθούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα βελτιώνουν τη φροντίδα των ηλικιωμένων ή των ασθενών με ειδικές ανάγκες.

Αυτό είναι «όραρμα» του Ζούκερμπεργκ

Στην ανακοίνωση του σχεδίου του, ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δαπανά 50 φορές περισσότερα χρήματα για την περίθαλψη ασθενών, παρά για την αντιμετώπιση των ασθενειών προκειμένου να μην προσβληθούν από αυτές.
Αυτό πρέπει να αλλάξει, τόνισε και ανέφερε τις τρεις αρχές με τις οποίες θα γίνουν οι επενδύσεις του ζευγαριού: να συνεργαστούν επιστήμονες και μηχανικοί, να δημιουργηθούν εργαλεία και τεχνολογίες που προάγουν την έρευνα και να ενισχυθεί το κίνημα της χρηματοδότησης της επιστήμης, σε όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά της, η σύζυγος του, η Πρίσιλα Τσαν επισήμανε ότι το ζευγάρι ήδη έχει διαθέσει 600 εκατ. δολάρια, για τη δημιουργία ενός νέου ερευνητικού κέντρου, το οποίο θα φέρει υπό την ίδια σκέπη μηχανικούς, επιστήμονες υπολογιστών, βιολόγους και χημικούς, μεταξύ άλλων ειδικοτήτων. Ηδη το Biohub, όπως ονομάζεται, δουλεύει πάνω σε δύο πρότζεκτ. Το ένα είναι το Cell Atlas (Ατλαντας κυττάρων), που περιγράφει τους διαφορετικούς τύπους κυττάρων που ελέγχουν τα βασικά όργανα του σώματος. Το δεύτερο αφορά τη δημιουργία νέων τεστ και εμβολίων για την αντιμετώπιση του HIV, του Εμπολα, του Ζίκα και άλλων ασθενειών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ





ΔΗΜΟΦΙΛΗ