Στη Ρώμη καταφτάνουν αρχηγοί κρατών και βασιλείς για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Η πομπή με το ξύλινο φέρετρο που μεταφέρει το σκήνωμα του πάπα Φραγκίσκου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
AP Photo/Gregorio BorgiaΑρχηγοί κρατών και βασιλείς φθάνουν σήμερα στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι είναι μεταξύ των ηγετών που φθάνουν σήμερα, την τελευταία ημέρα που ο Αργεντινός Πάπας θα βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου προτού σφραγιστεί το φέρετρό του το βράδυ για την προετοιμασία της κηδείας του το Σάββατο.
Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 130 αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων 50 αρχηγών κρατών και 10 ηγεμόνων.
Δεκάδες χιλιάδες πενθούντες περίμεναν ώρες στην ουρά για να αποχαιρετήσουν τον Φραγκίσκο, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 88 ετών. Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη προσέλευση οδήγησε το Βατικανό να παρατείνει τις ώρες λειτουργίας της βασιλικής κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, περισσότεροι από 90.000 πενθούντες είχαν περάσει μπροστά από το ανοιχτό φέρετρο του Φραγκίσκου που ήταν τοποθετημένο μπροστά από τον κεντρικό βωμό της βασιλικής – άλλοτε προσευχόμενοι, άλλοτε κρατώντας τα smart phones ψηλά για μια φωτογραφία του εκλιπόντος ποντίφικα που ήταν ξαπλωμένος με κόκκινα ράσα, την μίτρα του επισκόπου και ένα κομποσκοίνι πλεγμένο στα χέρια του.
Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι μια ομάδα φτωχών και άπορων ανθρώπων θα συναντήσει το φέρετρο του Πάπα για να του αποτίσει φόρο τιμής όταν αυτό φτάσει στη βασιλική της Αγίας Μαρίας Μαχόρ για την ταφή του το Σάββατο.
Ο τάφος ετοιμάζεται πίσω από ένα ξύλινο φράγμα εντός της βασιλικής που επέλεξε να βρίσκεται, κοντά σε μια εικόνα της Παναγίας την οποία σεβόταν και συχνά προσευχόταν μπροστά της.
Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Βατικανό την Παρασκευή δείχνουν τη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη επίπεδη στο πεζοδρόμιο, με την απλή χάραξη στα λατινικά που ζήτησε στην τελευταία του διαθήκη: «Franciscus»
Οι εργασίες του κονκλάβιου για την εκλογή του νέου Πάπα θα ξεκινήσουν μετά τις 5 Μαΐου, ύστερα από εννέα ημέρες δημόσιου πένθους.
Οι καρδινάλιοι έχουν επίσης φτάσει στη Ρώμη, ενώ 113 συναντήθηκαν το πρωί της Πέμπτης για να συζητήσουν τις εκκλησιαστικές υποθέσεις. Θα συναντηθούν ξανά την Παρασκευή πριν κάνουν διάλειμμα για το Σαββατοκύριακο.
«Ετοιμαζόμαστε, αλλά δεν έχουμε ακόμη εισέλθει στην πιο έντονη φάση. Βρισκόμαστε στη φάση της οργάνωσης», δήλωσε την Πέμπτη ο Ιταλός καρδινάλιος Φερνάντο Φιλόνι.
Ο Τραμπ, ο οποίος ταξιδεύει με την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ, αναμένεται να φτάσει την Παρασκευή, αφού σφραγιστεί το φέρετρο του Φραγκίσκου.
Μεταξύ των ξένων αξιωματούχων που έχει επιβεβαιωθεί ότι θα παρευρεθούν στην κηδεία είναι:
- Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πρώτη κυρία Ολένα Ζελένσκα.
- Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
- Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
- Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ
- Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ΄ και η βασίλισσα Λετίσια
- Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν
- Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ιταλία: Πάνω από 90.000 άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στον πάπα Φραγκίσκο μέχρι τις 7 το βράδυ
Ιταλία: Μέχρι 450.000 προσκυνητές η νέα πρόβλεψη για την προσέλευση στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη η Κίμπερλι Γκίλφοιλ - Η ανάρτησή της για το προσωπικό
16:43
Παναθηναϊκός: «Η ΚΑΕ αποκλείστηκε από τα κονδύλια ενεργειακής αναβάθμισης ΠΡΙΝ υπογραφεί η σύμβαση»
16:38
Γαλλία: Στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον drone που πετούσαν πάνω από μια βάση πυρηνικών υποβρυχίων
16:30
Vision Zero: Η κατάταξη της Ελλάδας στα τροχαία και η ευρωπαϊκή στρατηγική οδικής ασφάλειας
16:24