ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Επαναφορά της σωματικής έρευνας στο δρόμο σχεδιάζει ο Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Επαναφορά της σωματικής έρευνας στο δρόμο σχεδιάζει ο Τραμπ
REUTERS/Jim Young

Την εφαρμογή της τακτικής των σωματικών ελέγχων και των ερωτήσεων στο δρόμο, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των Αμερικανών πολιτών θα επαναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση που εκλεγεί επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θα εφαρμόσω τη μέθοδο αυτή, με τη σωματική έρευνα και τις ερωτήσεις στο πεζοδρόμιο. Θα εξετάσω την κατάσταση. Θα δω τι γίνεται στο Σικάγο», ανέφερε στη διάρκεια κλειστής προεκλογικής εκδήλωσης, προσθέτοντας πως η εν λόγω μέθοδος δούλεψε με άριστο τρόπο στη Νέα Υόρκη.

Ο Τραμπ επιχειρεί να διαμορφώσει ένα προεκλογικό προφίλ προεδρικού υποψηφίου που είναι βασισμένο στη αρχή της τήρησης “του νόμου και της τάξης”.

Η προεκλογική του εκστρατεία υποστηρίζει ότι η μέθοδος των ερωτήσεων και της σωματικής έρευνας στο πεζοδρόμιο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι πεζοί οπλοφορούν, γνωστή ως “Stop and Frisk”, μείωσε την εγκληματικότητα στη Νέα Υόρκη, την περίοδο της δημαρχίας του Ρούντι Τζουλιάνι.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την εφαρμογή της μεθόδου, ωστόσο, πίεσαν τις αστυνομικές διοικήσεις στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, αλλά και στο Νιούαρκ, να περιορίσουν την εφαρμογή της.

Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον βρίσκονται στην τελική προεκλογική ευθεία για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και οι τακτικές αστυνομικού ελέγχου στις ΗΠΑ έχουν κυρίαρχη θέση στην ατζέντα του προεκλογικού τους αγώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ