ΚΟΣΜΟΣ

Οι σημερινοί άνθρωποι είναι απόγονοι μεταναστών από την Αφρική;

Οι σημερινοί άνθρωποι είναι απόγονοι μεταναστών από την Αφρική;

Όλοι σχεδόν οι σημερινοί άνθρωποι είναι απόγονοι μεταναστών από την Αφρική; Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν νέες γενετικές μελέτες, από τις πιο ολοκληρωμένες έως τώρα αναφορικά με την καταγωγή των σημερινών ανθρώπων.

Όπως αναφέρουν οι μελέτες όλοι οι μη Αφρικανοί κατάγονται από την τολμηρή ομάδα των εξερευνητών – μεταναστών που έφυγαν από την Αφρική, πριν από περίπου 60.000 έως 75.000 χρόνια.

Ωστόσο αυτό δεν αποκλείει ότι είχαν προηγηθεί μικρότερες μεταναστεύσεις από την Αφρική. Σύμφωνα με τις μελέτες, η ομάδα εξερευνητών γρήγορα εξαφανίστηκε και έτσι τα ίχνη της στο DNA των σημερινών ανθρώπων έχουν – σχεδόν – χαθεί. Το «αποτύπωμά» τους δεν ξεπερνά το 1% έως το 2% του DNA των σημερινών ανθρώπων.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο πότε ακριβώς έφυγε η ομάδα από την Αφρική και από ποιο σημείο. Οι νέες αναλύσεις DNA από συνολικά 787 ανθρώπους που ανήκουν σε πάνω από 270 διαφορετικούς πληθυσμούς ανά τη Γη, ενισχύουν την πεποίθηση των περισσοτέρων επιστημόνων πως ένα μοναδικό συμβάν «εξόδου» - και όχι πολλά - ήταν αυτό που καθόρισε το DNA των σημερινών ανθρώπων.

«Οι γενετικές ομοιότητες ανάμεσα στους γεωγραφικά απομακρυσμένους πληθυσμούς δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπήρξε μόνο μια "έξοδος"», δήλωσε ο καθηγητής γενετικής Ντέιβιντ Ράιχ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επικεφαλής μιας από τρεις επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το "New Scientist".

Επίσης, πρόσθεσε, οι νέες αναλύσεις δείχνουν ότι οι Αφρικανοί πρόγονοί μας είχαν αρχίσει να σχηματίζουν διαφορετικές ομάδες στο εσωτερικό της Αφρικής πριν από τουλάχιστον 200.000 χρόνια.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον Λούκα Παγκάνι του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ανακάλυψε ότι το 2% του DNA των κατοίκων της Παπούα Νέας Γουινέα φαίνεται να προέρχεται από μια παλαιότερη ακόμα «έξοδο» από την Αφρική.

Οι επιστήμονες τρίτης μελέτης, με επικεφαλής τον 'Αλεξ Τίμερμαν του Πανεπιστημίου της Χαβάης, θεωρούν πιθανό ότι κατά τα τελευταία 125.000 χρόνια υπήρξαν συνολικά τέσσερα κύματα εξόδου από την Αφρική, υπό την πίεση των κλιματικών αλλαγών. Σε όλες τις περιπτώσεις οι μετανάστες πιθανώς ακολούθησαν τον τότε «πράσινο» βορειοανατολικό διάδρομο εξόδου μέσω της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής χερσονήσου. Οι πιθανές χρονολογίες των τεσσάρων μεταναστεύσεων είναι κατά προσέγγιση πριν από 100.000, 80.000, 55.000 και 37.000 χρόνια.

Πέρα από τις γενετικές αναλύσεις, απολιθώματα ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων έχουν βρεθεί σε Ισραήλ, Κίνα κ.α., τα οποία χρονολογούνται προ 80.000 έως 120.000 ετών. Αυτό ενισχύει τις απόψεις ορισμένων γενετιστών ότι υπήρξαν μεμονωμένες έξοδοι από την Αφρική πριν από την μεγάλη έξοδο, η οποία τελικά καθόρισε και το DNA των σημερινών ανθρώπων.

Δείτε τις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες:

Εργασία 1

Εργασία 2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ