ΚΟΣΜΟΣ

Bild: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση κατεβάζει τον αριθμό των προσφύγων;

Bild: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση κατεβάζει τον αριθμό των προσφύγων;
REUTERS/ MARKO DJURICA

Για περισσότερους από 8.150 εξαφανισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία αμφισβητεί ότι ο συνολικός αριθμός των προσφύγων ξεπερνά τους 60.000, όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία.

Σε άρθρο της με τίτλο «προσέχει η Ελλάδα τους αριθμούς;», η αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα οι «εξαφανισμένοι» πρόσφυγες φτάνουν τις 10.000 και άνω και προσθέτει ότι η χώρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των προσφύγων-μεταναστών στο έδαφός της.

«Το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι πληροφορίες φαίνεται από την περίπτωση δύο τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που συμμετείχαν στις βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι», αναφέρει και συνεχίζει: «Ο Αλγερινός Αντέλ Χαντάντι και ο Πακιστανός Μουχάμεντ Ουζμάν ταξίδεψαν από την πόλη Ράκα, προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης ως πρόσφυγες προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

«Πιθανότατα αυτοί οι εξαφανισμένοι πρόσφυγες να έφυγαν από μόνοι τους από τα hot spot», αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι άνθρωποι που κάτω από επικίνδυνες συνθήκες πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, θα τους συγκρατήσουν φράχτες ή τα σύνορα της Ευρώπη, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων κυβερνητικών κύκλων».

Στο δημοσίευμα τίθεται το ερώτημα γιατί η ελληνική κυβέρνηση στις επίσημες δηλώσεις της κατεβάζει τον αριθμό των εξαφανισμένων προσφύγων. «Διότι, μεταξύ άλλων, δεν θέλει να παραδεχθεί ότι έχει χάσει τον έλεγχο της διαδικασίας ταυτοποίησης και παρακολούθησης των προσφύγων», καταλήγει η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ