ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Σουλτς στο CNN Greece: Όσο συζητάτε για Grexit, ξεχάστε τις επενδύσεις

Μ. Σουλτς στο CNN Greece: Όσο συζητάτε για  Grexit, ξεχάστε τις επενδύσεις
REUTERS

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, απέφυγε την Τετάρτη να απαντήσει ευθέως, όταν ρωτήθηκε από το CNN Greece για το τι θα γίνει με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ζήτησε και πρόσφατα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Μάρτιν Σουλτς βρέθηκε στο Βερολίνο και έδωσε συνέντευξη Τύπου, με θέμα την κατάσταση στην Ευρώπη, σε ξένους και Γερμανούς δημοσιογράφους.

Όταν του είπαμε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μάλιστα μέσα στην φετινή χρονιά, απάντησε: «Η Ευρωζώνη έχει πρόβλημα ανάπτυξης και χρειάζεται σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα για να έρθουν και οι επενδύσεις. Είχα πει πολλές φορές στον κ. Τσίπρα ότι όσο υπάρχει και συνεχίζεται η συζήτηση για Grexit, δεν πρόκειται να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη χρειάζεται και πολιτική σταθερότητα. Με τις αποφάσεις που πήραμε τον τελευταίο καιρό, επαναφέραμε την εμπιστοσύνη στο ευρώ. Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη και απασχόληση. Σε ό,τι αφορά το χρέος της Ελλάδας, η χώρα κατάφερε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο κρίθηκε ως πολύ θετική εξέλιξη στο Eurogroup».

Επίσης, ο κ. Σουλτς ρωτήθηκε για την Σύνοδο του Νότου που διοργανώθηκε στην Αθήνα, την οποία και χαρακτήρισε ως «εποικοδομητική» για την Ευρώπη.

Όπως απάντησε «δεν ήταν μόνον η Σύνοδος του Νότου, αλλά λίγες μόνον ημέρες πριν από την Σύνοδο της Μπρατισλάβα συναντήθηκαν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία και οι χώρες του νότου. Αυτό δεν δείχνει διάσπαση της Ευρώπης, αλλά το γεγονός ότι κάποιες χώρες τις απασχολούν κοινά θέματα και οι συναντήσεις αυτές οδήγησαν στο να βρούμε ευκολότερα συμβιβασμούς στην Μπρατισλάβα. Δεν το βλέπω αρνητικά, αλλά ως εποικοδομητικό διάλογο. Ούτε ότι στρέφεται εναντίον της Γερμανίας, καθώς οι Ολάντ και Ρέντσι, προτού μεταβούν στην Αθήνα είχαν συναντηθεί με την Καγκελάριο Μέρκελ».

Σε ότι αφορά το προσφυγικό, ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν μερικές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Ελλάδα, να σηκώνουν όλο το βάρος στο προσφυγικό, κατηγόρησε –δίχως να αναφέρει ονόματα- κάποιες χώρες της Ευρώπης που δεν δέχονται πρόσφυγες για «πολιτικό κυνισμό» και αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, είπε «εκεί υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Όπως και υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία. Όμως όταν κλείνεις σε ένα στρατόπεδο ανθρώπους που έρχονται με τραυματικές εμπειρίες, ή νέους ανθρώπους, τότε είναι σίγουρο πως θα υπάρξει έκρηξη. Η Ελλάδα χρειάζεται την υποστήριξή μας. Εάν δεν δείξουμε αλληλεγγύη, το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί. Και το πρόβλημα επίσης είναι πως μερικοί δεν θέλουν να επιδείξουν αλληλεγγύη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ