ΚΟΣΜΟΣ

Τα πιο τρελά βραβεία της χρονιάς: Ο άνθρωπος-κατσίκα και τα αντισεξουαλικά παντελόνια για αρουραίους

Τα πιο τρελά βραβεία της χρονιάς: Ο άνθρωπος-κατσίκα και τα αντισεξουαλικά παντελόνια για αρουραίους
CNN

Ανακοινώθηκαν οι νικητές των βραβείων Ig, γνωστών και ως «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα» για τις πιο αστείες, άχρηστες ή απρόβλεπτες επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς.

Ανάμεσα στους φετινούς νικητές είναι ένας επιστήμονας που ντύθηκε αλπική κατσίκα, ένας άλλος που εφηύρε ένα παντελόνι που κόβει την όρεξη των αρουραίων για σεξ, καθώς και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen που με «μαγικό» τρόπο μείωσε τους ρύπους των πετρελαιοκίνητων οχημάτων της,

Τα βραβεία -που «κάνουν τους ανθρώπους αρχικά να γελάσουν και μετά να σκεφτούν»- απονέμονται από το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό «Annals of Improbable Research». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από 26 χρόνια σαν πλάκα από μια παρέα νεαρών επιστημόνων και έχει εξελιχθεί σε έναν εναλλακτικό θεσμό βράβευσης, ο οποίος προηγείται των κανονικών Νόμπελ που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

vraveio

(Πηγή: CNN)

Η απονομή των φετινών βραβείων έγινε το βράδυ της Πέμπτης από πραγματικούς νομπελίστες, σε τελετή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Τα φετινά βραβεία έχουν ως εξής:

Βραβείο Αναπαραγωγής: Στην έρευνα ενός μακαρίτη Αιγύπτιου ουρολόγου για τις διαφορετικές επιπτώσεις που έχουν τα παντελόνια στη σεξουαλική ζωή των αρσενικών αρουραίων ανάλογα με το ύφασμα (τα συνθετικά πολυεστερικά είναι τα χειρότερα για τη λίμπιντο, σε σχέση με τα βαμβακερά και τα μάλλινα, επειδή δημιουργούν ηλεκτροστατικά πεδία).

Βραβείο Βιολογίας: Σε δύο ατρόμητους Βρετανούς ερευνητές που ο ένας έβαλε πρόσθετα πόδια κατσίκας και έζησε ως αλπική κατσίκα για τρεις μέρες στα ελβετικά βουνά, τρώγοντας χορτάρι, προκειμένου να τις μελετήσει καλύτερα, ενώ ο άλλος κατά καιρούς έζησε στη φύση ως ασβός, ενυδρίδα, αλεπού, πουλί, ελάφι κ.α. (μεταξύ άλλων έτρωγε και σκουλήκια).

2

(Πηγή: CNN)

3

(Πηγή: CNN)

Βραβείο Ψυχολογίας: Στους ερευνητές που ρώτησαν χίλιους ψεύτες πόσο συχνά λένε ψέματα. Αν τους πιστέψουμε, οι έφηβοι λένε τα περισσότερα ψέματα από όλους και ο μέσος ενήλικας λέει δύο ψέματα τη μέρα.

Βραβείο Ιατρικής: Για τη συγκλονιστική ανακάλυψη Γερμανών επιστημόνων ότι αν έχεις φαγούρα στην αριστερή πλευρά του σώματός σου, ανακουφίζεσαι εφόσον κοιτάς ένας καθρέφτη και ξύνεσαι στη δεξιά πλευρά (και το αντίστροφο).

Βραβείο Φυσικής: Για την ανακάλυψη ότι οι μύγες αποφεύγουν τα άλογα με άσπρες τρίχες και ότι οι λιβελούλες έλκονται από τους μαύρους τάφους.

Βραβείο Χημείας: Στη Volkswagen επειδή έλυσε το πρόβλημα των υπερβολικών εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα, με το να καταφέρει τα οχήματά της να παράγουν αυτόματα λιγότερους ρύπους κάθε φορά που περνούσαν από τεστ. Είναι αμφίβολο αν η εταιρεία θα εκτιμήσει το βραβείο.

Βραβείο Οικονομικών: Στους ερευνητές που μελέτησαν τις προσωπικότητες των πετρωμάτων από τη σκοπιά του μάρκετινγκ και των πωλήσεων.

Βραβείο Αντίληψης: Στην ιαπωνική έρευνα που εξέτασε κατά πόσο τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά, όταν σκύβεις και τα κοιτάς μέσα από τα ανοικτά πόδια σου.

4

(Πηγή: CNN)

Βραβείο Λογοτεχνίας: Σε ένα τρίτομο αυτοβιογραφικό έργο ενός Σουηδού σχετικά με την απόλαυση της συλλογής νεκρών μυγών, καθώς και μυγών που δεν είναι ακόμη νεκρές, αλλά θα γίνουν σύντομα.

Στις περισσότερες απονομές βραβείων όλοι κάθονται σοβαροί και παρακολουθούν την τελετή. Αυτό δεν συμβαίνει στα βραβεία Ig. Κατά τη χθεσινή απονομή οι προσκεκλημένοι έφτιαξαν... σαΐτες και τις πετούσαν στην σκηνή, την ώρα που ανέβαιναν οι νικητές για να παραλάβουν τα βραβεία τους.

Ig Nobel Prizes: Man who lived as alpine goat among winners

By Emiko Jozuka, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ