ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανός ΥΠΕΣ: Μόνο επικουρική προστασία σε πρόσφυγες από Συρία

Γερμανός ΥΠΕΣ: Μόνο επικουρική προστασία σε πρόσφυγες από Συρία
Olsi Shehu/Anadolu Agency/Getty Images

Δεν θα επιτρέπει πλέον η Γερμανία την επανένωση οικογενειών προσφύγων από τη Συρία σε γερμανικό έδαφος ενώ θα μειώσει και το χρόνο που θα δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τόμας ντε Μεζιέρ επιβεβαιώνοντας έτσι το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα άλλα κράτη δεν εγγυώνται παρά την (χορήγηση δικαιώματος) παραμονής παρά μόνο για μια περιορισμένη διάρκεια", επισήμανε ο υπουργός μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandradio.

"Και αυτό πρόκειται να κάνουμε στο μέλλον με τους Σύρους, θα τους λέμε: θα απολαύσετε προστασία, αλλά ένα είδος που μπορεί να ονομαστεί 'επικουρική προστασία', δηλαδή θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια και χωρίς να επανενώνεται η οικογένεια", πρόσθεσε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες της Άγκελα Μέρκελ.

Παραμένει, ωστόσο, άγνωστος ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση ελήφθη από τον κυβερνητικό συνασπισμό χθες στη διάρκεια μιας συνεδρίασης της οποίας προήδρευσε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία πιέζεται από τους Βαυαρούς συντηρητικούς για την πολιτική ανοικτών θυρών που έχει εφαρμόσει έναντι των προσφύγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καθεστώς της επικουρικής προστασίας προβλέπει τη χορήγηση δικαιώματος παραμονής μόλις για έναν χρόνο, αντί για τρία που προβλέπει η βαθμίδα του πρόσφυγα στο πλαίσιο της οποίας επιτρέπεται και η παραμονή της οικογένειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ