ΚΟΣΜΟΣ

Μη ρεαλιστική η ολοκλήρωση της TTIP επί Ομπάμα, λένε οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ

Μη ρεαλιστική η ολοκλήρωση της TTIP επί Ομπάμα, λένε οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ
Η οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου (FAC/Trade), που συνήλθε ατύπως στην Μπρατισλάβα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 Twitter EK na Slovensku @ZEKvSR

O αρχικός στόχος που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –δηλαδή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ (TTIP)– δεν θεωρείται πλέον επιτεύξιμος από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εμπορίου, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στην Μπρατισλάβα για το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσων για θέματα Εμπορίου (FAC/Trade).

Αυτό επιβεβαιώθηκε επισήμως από τον υπουργό Οικονομίας της Σλοβακίας Πέτερ Ζίγκα (Peter Žiga), η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

«Δεν είναι ρεαλιστικό», υπογράμμισε ο ίδιος, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι η σλοβακική προεδρία προσανατολίζεται στο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο στις 18 Οκτωβρίου για την έγκριση της αντίστοιχης εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά (CETA).

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ (Cecilia Malmström), που ηγείται των διαπραγματεύσεων εκ μέρους των «28», παραδέχθηκε ότι «αυτό θα έμοιαζε όλο και περισσότερο απίθανο».

Ο αρχικός στόχος ήταν να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου τον Ιανουάριο του 2017.

Όμως, οι διαπραγματεύσεις –παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων κρατών μελών όπως η Γαλλία και η Αυστρία– δεν παγώνουν προς το παρόν, πρόσθεσε η Μάλμστρομ.

Κατά τη διάρκεια μια συνάντησης σήμερα, «τουλάχιστον 20» υπουργοί Εμπορίου τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με μια πηγή της Ένωσης.

Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες –μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία– είχαν ήδη δηλώσει την στήριξή τους σε ανοικτή επιστολή που απέστειλαν πριν από τη Σύνοδο.

«Είναι η πρώτη φορά που πολλά κράτη –πιστεύω, σχεδόν τα μισά από τα κράτη-μέλη– υπέδειξαν ότι δεδομένης της κατάστασης των πραγμάτων, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν και ότι πρέπει να ξεκινήσουμε σε νέες βάσεις υπό μια νέα αμερικανική διοίκηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ (Matthias Fekl).

Bratislava cruise 2016 09 16T125849Z 959579750 LR1EC9G101QPE RTRMADP 3 EU SUMMIT

Βουλιάζει η TTIP; Στιγμιότυπο από τις εν πλω συνομιλίες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για το μέλλον της ΕΕ στην άτυπη σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα και τα νερά του Δούναβη, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Yves Herman

ΔΗΜΟΦΙΛΗ